main logo
1504

Cum transformi o casă mică într-un loc din care nu mai vrei să pleci

De la claustrofobie la confortabil nu este decât un pas. Și acest lucru depinde doar de noi pentru a ne simți bine într-un apartament mic. Există câteva metode simple prin care ne putem găsi fericirea într-un spațiu redus, scrie washingtonpost.com.

Cum transformi o casă mică într-un loc din care nu mai vrei să pleciFoto: adevarul.ro

A trăi într-un spațiu mic a necesitat întotdeauna compromisuri, dar acum lucrând de acasă pe o perioadă nedeterminată, parcă locuința a devenit și mai mică, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Consecințele asupra sănătății mintale au devenit evidente în perioada pandemiei, când „mulți oameni s-au simțit închiși, lucru care a provocat anxietate și o oarecare depresie”, spune Kathleen Kendall-Tackett, psiholog în sănătate, la Texas Tech University School of Medicine.

Dar, deși este adevărat că spațiile mici pot da sentimentul de claustrofobie, ele se pot transforma, cu puțină imaginație în cele mai confortabile locuri.

După cum subliniază Jaime Kurtz, profesor de psihologie la Universitatea James Madison: „Ca specie, am evoluat în spații mici. Nu am evoluat pentru a trăi în case de 3.000 de metri pătrați.”

Poate că nu ar trebui să fie o surpriză prea mare faptul că există metode susținute pentru a transforma un spațiu îngust într-un loc mai fericit și mai sănătos. Iată câteva dintre ele.

Reduceți dezordinea!

Cercetătorii au descoperit că un spațiu aglomerat poate deveni copleșitor din punct de vedere fizic și psihologic.

Un studiu din 2017, publicat în Current Psychology, a asociat viața în mijlocul dezordinii cu o productivitate redusă și o amânare cronică.

Aceasta este o problemă cu un remediu simplu: vă puteți curăța casa de lucrurile de care nu aveți nevoie și puteți organiza mai bine articolele pe care doriți să le păstrați.

Încercați să adăugați sisteme de depozitare pe verticală. Sertarele și cutiile care se potrivesc sub mobilier sunt, de asemenea, ideale atunci când lucrați într-un spațiu limitat.

Oricum ai face-o, „a scăpa de dezordine este incredibil de eliberator, deoarece dintr-o dată poți trăi mai eficient”, spune Kendall-Tackett, autorul cărții „The Well-Ordered Home”.

În plus, spune Kurtz, un expert în fericire, „Când ai atât de multe lucruri este greu să să le apreciezi. Când sunt doar câteva, poți aprecia ceea ce ai.”

Creați limite!

Dacă împărțiți casa cu altcineva, faceți diferența între spațiul meu și spațiul celuilalt, spune Kendall-Tackett.

Acest lucru se poate face, spune ea, pur și simplu, prin recunoașterea și respectarea zonelor desemnate într-o anumită cameră sau prin configurarea unui separator de cameră pentru mai multă intimitate.

De asemenea, dacă sunteți într-un apel Zoom sau vă uitați la televizor, utilizați căști.

Folosește culoarea în avantajul tău!

Înțelepciunea comună că un spațiu mic se simte mai mare atunci când este vopsit în culori mai deschise este, în general, adevărată, potrivit experților în sănătate mintală.

Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să rămâi cu toți pereții albi.

Alegeți „nuanțe de culori care pot face spațiul să pară mai mare – utilizați culori mai reci, cum ar fi o nuanță ușoară de albastru pe perete”, sfătuiește Sally Augustin, psiholog de mediu și design din Chicago.

Pe lângă faptul că au un efect de mărire, culorile mai reci sunt și relaxante, adaugă ea. Pentru accente, „alegeți câteva lucruri viu colorate, cum ar fi pernele”, pentru a face spațiul să se simtă vesel, sugerează Kurtz.

Adăugați oglinzi!

Oglinzile sunt un instrument care aduce lumină și creează iluzia unui spațiu mai mare, mai ales atunci când sunt atârnate vizavi de o fereastră.

Alegeți forme și texturi liniștitoare!

Cercetătorii din China au descoperit că „formele rotunjite și liniile curbe tind să fie legate de fericire”, în timp ce „cele diagonale și unghiulare tind să fie asociate cu amenințarea”.

Ca atare, Augustin recomandă investiția într-un covor cu un design curbat, mai degrabă decât într-unul cu motiv geometric. În mod similar, încorporarea textilelor moi - perne catifelate-pot favoriza un mediu mai relaxant, deoarece atingerea suprafețelor moi poate elibera oxitocină, potrivit Kendall-Tackett, un hormon care are un efect calmant.

Un miros plăcut schimbă starea

Un miros plăcut poate crea o stare de spirit optimistă. Scorțișoara are efecte anti-anxietate și antidepresive, conform cercetărilor din Iran, așa că încercați să fierbeți batoanele de scorțișoară și coaja de portocală în apă pe aragaz.

Sau, aprindeți doar o lumânare parfumată sau folosiți un atomizor cu un ulei esențial. Augustin recomandă să alegeți un „miros care vă amintește de spațiile larg deschise”, pentru a face spațiul dvs. mic să se simtă mai mare.

Puțină natură nu strică

Conform unui studiu din 2021, de la Universitatea Konkuk din Coreea, oamenii devin relaxaâo și optimiști atunci când se uită la plante reale. Astfel, este ideal dacă aveți o fereastră cu vedere la spațiul verde.

Dar puteți aduce și un pic de natură înăuntru cu plante de apartament. Kurtz subliniază un avantaj suplimentar: plantele adevărate oxigenează aerul. Dacă nu poți avea grijă de plante reale, chiar și doar încorporarea fotografiilor naturii poate evoca o dispoziție plăcută și odihnitoare, spune Augustin.

La fel, pot fi ascultate sunete din natură, cum ar fi un pârâu care susură, frunze foșnind, păsări cântătoare sau valurile oceanului.

Un studiu de la Universitatea Chiba din Japonia a constatat că expunerea la sunetele pădurii scade activitatea sistemului nervos simpatic și frecvența cardiacă, inducând în același timp sentimente confortabile și relaxante.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării