Cum sunt crescuți melcii comestibili în Republica Moldova
În satul Ratuș, raionul Criuleni, un antreprenor moldovean crește melci comestibili. El povestește cum are grijă ca aceștia să crească și să se dezvolte pentru a fi utilizați ulterior în alimentație.

Jurnaliștii TVR Moldova au efectuat o vizită la ferma din Criuleni pentru a afla mai multe detalii despre crescătoria de melci, transmite Știri.md.
Ferma din Ratuș, Criuleni, este un habitat creat special pentru a crește melci pe baza unei tehnologii italiene. Aceasta le oferă toate condițiile optime.
„Suprafața totală a crescătoriei este de 70 de ari. Teritoriul este îngrădit cu un gard cu o adâncime de aproximativă de 30-40 cm ca să nu pătrundă rozătoarele”, explică antreprenorul.
Gheorghe Chetrușca, proprietarul fermei, spune că conceptul de creștere a melcilor l-a preluat din Polonia, o țară lider în creșterea gastropodelor.
„Primele zile se hrănesc cu pământ, după care urmează vegetația. În cazul nostru, ei consumă sfeclă, ulterior adăugăm cereale: grâu, soia, porumb”, explică bărbatul.
Potrivit lui Gheorghe Chetrușca, menținerea umidității constante este un factor foarte important, întrucât le oferă melcilor un mediu favorabil pentru a se înmulți. Astfel, bărbatul a creat un sistem de irigare pentru a menține cantitatea de umiditate necesară.
Cu toate acestea, antreprenorul recomandă ca în primul an de creștere să nu aibă loc reproducerea în câmp.
„Riscăm să avem melci mici sau mari de toate vârstele și dimensiunile. Respectiv, la recoltarea lor e destul de anevoios să selectăm după calibrul dorit. Ideal ar fi ca în toamnă să lăsăm în câmp melcii micuți pe care ar trebui să îi scoatem în laborator ca în câmp să ajungă melcii care ulterior să ajungă la maturitate”, spune Gheorghe Chetrușca.