main logo
2600

Cum se vând lemnele de foc în pragul iernii: Stocuri mici, cerere mare

Stocurile de lemne de foc ale ocoalelor silvice din R. Moldova sunt foarte mici, iar cererea din partea populației este foarte mare, chiar dacă prețurile au crescut față de anul trecut. Reprezentanții agenției „Moldsilva” spun că aceste cantități urmează să fie suplinite.

Cum se vând lemnele de foc în pragul iernii: Stocuri mici, cerere marePoză simbol

Potrivit directorului adjunct al Agenției Moldsilva, Iulian Mamai, în prezent nu există o limită a cantității de lemne de foc care poate fi vândută persoanelor fizice sau agenților economici, cu excepția firmelor care comercializează masă lemnoasă, transmite Știri.md, cu referire la europalibera.org. 

În prezent, în stocurile agenției sunt doar 16.200 de metri steri de lemne de foc, iar depozitele mai multor ocoale silvice sunt goale. Vice-directorul „Moldsilva” a explicat că stocurile s-au redus pentru că cererea din partea cetățenilor este foarte mare.

Potrivit informațiilor agenției, cea mai mare cantitate de lemne de foc este acum la entitatea silvică din Glodeni (circa 1.450 de metri steri), iar cea mai mică - la Telenești (10 metri steri).

În acest an, prețurile pentru lemne sunt mai mari decât anul trecut. Potrivit autorităților, motivul ar fi creșterea costurilor lucrărilor de recoltare a masei lemnoase, ca urmare a scumpirii carburanților. 

Astfel, lemnele de foc de specii tari sunt vândute de „Moldsilva” în acest an la prețuri care variază între 750 și 1.250 de lei pentru un metru ster, față de 550-875 de lei, cât era anul trecut. Lemnele de specii moi costă 370-750 de lei/metrul ster, comparativ cu 350-475 de lei, în sezonul rece 2022-2023. Aceste prețuri nu includ, însă, costurile de încărcare și de transportare a lemnelor.

Gospodăriile cu venituri mici care se încălzesc cu lemne pot primi un ajutor financiar lunar în sezonul rece. În acest an, solicitanții de suport din partea statului vor trebui să se înregistreze, începând cu 1 noiembrie, pe platforma compensatii.gov.md, unde li se va atribui o categorie de vulnerabilitate energetică și, în funcție de aceasta, se va stabili mărimea compensației pe care o vor primi.

Lemnele de foc pot fi cumpărate și prin intermediul site-urilor de anunțuri. Este vorba, în mare parte, de lemne de specii tari, stejar sau salcâm, care se vând la un preț mediu de 1.400 de lei per metru ster.

Peste 650.000 de gospodării din R. Moldova utilizează lemnul pentru a se încălzi în perioada rece a anului, iar consumul estimat este de circa un milion de metri steri.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării