Cum se spune corect: Paște sau Paști? Explicațiile lingviștilor
Tradițional, în fiecare an, pe lângă pregătirile tradiționale, apare și întrebarea cum scriem corect Paști sau Paște, mai ales dacă ne gândim la mesajele pe care le trimitem celor dragi.

Răspunsul este foarte simplu: Ambele, dacă ne raportăm la expertiza filologilor și lingviștilor, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.
Potrivit Dicționarului Ortografic Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane (DOOM), „Paște” este forma acceptată la singular a substantivului propriu masculin, în timp ce „Paști” este forma la plural a substantivului.
De exemplu, este corect să spunem: “Un Paşte fericit” (dar nu “Un Paşti fericit”, în care s-ar combina, ciudat, un articol nehotărât, cu forma de singular -“un” – cu un substantiv la plural, “Paşti” – nu spune nimeni “un cozonaci”)”. Pentru că este vorba despre trei zile de sărbătoare, putem spune, așadar, „Sărbătorile de Paști”, dar nu este greșit nici să spunem „Sărbătoarea Paștelui”.
Sunt corecte şi formele “Sărbătorile Paştelui”, „Sărbătorile Paştilor”, „Sărbătorile de Paşti”, „Sărbătorile de Paşte”. Se spune “Postul Paştelui” sau “Postul Paştilor”, “Noaptea Paştelui” sau “Noaptea Paştilor”, “Sfintele Paşti”.
De asemenea, “Paştele cade, anul acesta, pe data de…” sau “Paştile cad, anul acesta, pe data de…”, “De Paşte/De Paşti vremea va fi frumoasă” sunt formulări corecte.