main logo
2890

Cum să obţii cele mai gustoase sarmale: Sfaturi și trucuri simple

Sunt o mulțime de rețete de sarmale, însă pentru un preparat delicios pentru masa de Paște trebuie doar să respecți câteva sfaturi și trucuri simple.

Cum să obţii cele mai gustoase sarmale: Sfaturi și trucuri simpleFoto: Shutterstock

Cum se fac sarmalele

Sarmalele sunt un preparat tradițional adorat de români, indiferent de zonă sau sărbătoare. Secretul lor stă în alegerea atentă a ingredientelor, în echilibrul umpluturii și în modul de gătire lent, care le oferă gustul bogat și textura fragedă, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

Pentru început, se alege varza potrivită: murată pentru un gust acrișor, dulce pentru o variantă mai blândă sau chiar frunze de viță pentru sarmale delicate. Dacă varza murată este prea sărată, se lasă câteva ore în apă rece, schimbată de 2-3 ori. Frunzele se desfac cu grijă și li se taie nervurile groase pentru a fi mai ușor de rulat.

Umplutura clasică este pe bază de carne tocată (de porc sau amestec porc-vită), orez, ceapă călită și condimente: sare, piper, boia dulce, cimbru, mărar tocat. Uneori se adaugă și puțină pastă de tomate pentru a lega compoziția. Orezul trebuie spălat bine și înmuiat puțin înainte de a fi amestecat cu restul ingredientelor.

Fiecare frunză se umple cu o lingură de compoziție, se rulează strâns și capetele se bagă înăuntru. La fundul oalei se pune un strat de varză tocată, apoi sarmalele se așază în cercuri, cu bucăți de afumătură printre ele. Deasupra se adaugă încă un strat de varză, câteva frunze de dafin, boabe de piper și pastă de roșii diluată în apă.

Sarmalele se fierb la foc mic, apoi se dau la cuptor pentru 2-3 ore, timp în care se mai completează lichidul dacă scade. La final, trebuie să fie moi, suculente și rumenite ușor deasupra. Se servesc cu mămăligă și smântână, într-o combinație irezistibilă.

Ce se pune în umplutura pentru sarmale 

Pentru ca sarmalele să aibă un gust bogat și echilibrat, alegerea condimentelor este esențială. Umplutura clasică pentru sarmale se bazează pe câteva arome de bază, care completează gustul cărnii și al orezului, fără să îl acopere.

Sarea și piperul negru sunt cele mai importante – reglează gustul de bază și pun în valoare toate celelalte ingrediente. Boiaua dulce adaugă culoare și o notă caldă, ușor afumată. Pentru un plus de savoare, mulți adaugă și cimbru uscat, care se potrivește foarte bine cu carnea tocată și cu varza, mai ales dacă este murată. Frunzele de dafin și boabele de piper nu se pun în umplutură, ci între sarmale sau deasupra, pentru a aromatiza tot preparatul în timpul fierberii.

În ceea ce privește mărarul, acesta este nelipsit din umplutură în multe rețete, mai ales cele tradiționale. Poate fi adăugat atât proaspăt, cât și uscat, în funcție de preferințe. Mărarul se potrivește foarte bine cu varza și dă umpluturii o aromă subtilă, specifică.

Se pune sau nu pătrunjel în sarmale 

Când vine vorba despre pătrunjel, părerile sunt împărțite. În rețetele tradiționale românești, pătrunjelul nu este un ingredient de bază pentru sarmale, așa cum este în alte tipuri de umpluturi.

Totuși, unii aleg să adauge puțin pătrunjel tocat mărunt, mai ales dacă folosesc carne de vită sau optează pentru sarmale în foi de viță. Dacă îți place gustul lui, îl poți adăuga în cantitate mică, dar nu este o regulă. În general, mărarul este preferat în fața pătrunjelului pentru această rețetă.

Sarmale cu carne de porc

Dacă vrei să obții sarmale delicioase, carnea de porc tocată este cea mai potrivită. Conține un procent mare de grăsime, lucru care va ajuta ca umplutura să fie gustoasă și deloc uscată. În plus, poți să cumperi o bucată de carne de porc proaspătă și să o macini chiar tu acasă pentru cele mai bune rezultate.

Pentru această rețetă ai nevoie de:

  • 700 g carne tocată de porc
  • 1 ceapă
  • 100 g orez
  • 3 linguri pastă de tomate
  • 1 legătură de mărar
  • 2 verze murate
  • Piper
  • Sare
  • Foi de dafin
  • Ulei
  • Cimbru
  • Boia de ardei dulce
  • 500 g kaizer

Pentru început, varza se desface și se lasă în apă, dacă este prea sărată și prea acră.

Foile se pregătesc tăindu-se nervurile prea groase. Pentru umplutură, orezul se spală bine și se lasă în apă. Ceapa se curăță și se toacă mărunt, apoi se pune la călit în puțin ulei. Se adaugă orezul scurs și se călește totul bine.

Acum poți pune o lingură de pastă de tomată și un pahar de apă. Se mai lasă la fiert puțin, până când sosul scade, apoi se oprește focul.

Sosul se amestecă bine cu carnea tocată, sare, piper, mărarul tocat și boia dulce.

Când compoziția este gata, se întinde câte o foaie de varză și se pune câte o lingură de compoziție în fiecare. Se rulează bine și resturile de varză de la capete se bagă înăuntru. Se formează toate sarmalele până se termină compoziția sau foile de varză.

Într-un ceaun se pune o lingură de ulei, câteva frunze de varză și puțină varză murată tocată mărunt pe fund. Se așează sarmalele în formă circulară, adăugând bucățele de kaizer printre ele.

Când le-ai pus pe toate, adaugă o lingură de pastă de tomate într-un pahar de apă și adaugă peste sarmale.

Deasupra, presară varză tocată mărunt, încă o lingură de pastă de tomate și apă cât să acopere sarmalele. Pune cimbru uscat sau crenguțe și piper boabe.

Pune sarmalele pe foc cu un capac, la foc mediu, pentru cam 40 de minute. Completează cu apă când aceasta scade.

Se pun apoi la cuptorul încins la 160 de grade pentru cam 2-3 ore sau până când sarmalele sunt gata. Varza trebuie să se taie ușor cu furculița, iar compoziția trebuie să fie gătită.

Sarmale cu varză dulce

Această rețetă este ideală pentru cei care preferă ca sarmalele să nu aibă acel gust acrișor. Varza dulce se opărește și foile se folosesc ca atare. Este o rețetă pe care multă lume o preferă.

Ai nevoie de:

  • 600 g carne tocată de vită și porc
  • 1 varză dulce
  • 2 cepe
  • 3 linguri de ulei
  • 60 g orez
  • 1 legătură mărar
  • Cimbru uscat
  • 3-4 foi de dafin
  • 250 ml pasată de roșii
  • Boia dulce
  • Sare
  • Piper
  • 2 linguri oțet

O oală plină cu apă se pune pe foc. Varza se curăță de frunzele veștejite și se spală bine. Se scobește cotorul pentru a fi îndepărtat.

Când apa clocotește, se adaugă sare și oțet. Se pune varza în apă cu partea unde a fost cotorul în sus.

Se lasă câteva minute și se scoate varza (frunzele se vor desprinde) pe o farfurie. Frunzele din interior, care sunt mai mici, vor fi folosite pentru a fi puse pe fundul oalei sau deasupra.

Frunzele se curăță de nervurile groase și apoi se face compoziția.

Se taie ceapa și se călește în ulei încins. Se adaugă orezul spălat și scurs bine și se gătește totul împreună câteva minute.

Când se răcește, se adaugă peste carnea tocată. Acum vei pune sare, piper, boia dulce, mărar tocat și cimbru proaspăt sau uscat.

Se ia fiecare frunză și se adaugă o lingură de compoziție sau în funcție de mărimea acesteia, până la 2-3 linguri de carne.

Se împăturesc aducând una dintre laturile frunzei de varză deasupra umpluturii. Se face un rulou, iar resturile de varză rămase la capete se introduc înăuntru, apăsând ușor.

Se repetă procedeul până termini toate sarmalele.

Pentru fierbere, se toacă mărunt frunzele de varză rămase și se pun pe fundul oalei în care vei pune sărmăluțele.

Se aranjează în formă circulară și se adaugă frunze de dafin și crenguțe de cimbru.

Se acoperă sarmalele cu apă rece și se adaugă pasata de roșii. Se fierb fără capac pentru 30 de minute, timp în care se completează cu apă, dacă a scăzut lichidul.

Se bagă la cuptorul încins la 170 de grade pentru 2-3 ore, acoperite. Când sunt gata, se servesc cu smântână și mămăliguță.

Sarmale moldovenești

Sarmalele moldovenești sunt micuțe și delicioase. Doar cine a gustat poate înțelege savoarea acestora. Pentru a le face, ai nevoie de multă răbdare și tact. Sunt atât de micuțe încât, cel mai probabil vei mânca în jur de 10 la o porție. Se gătesc lent și foarte mult timp, astfel încât ți se topesc în gură.

  • 500 g carne de porc
  • 200 g carne de vită
  • 70 g orez
  • 1 kg varză murată
  • 300 g afumătură
  • Sare
  • Piper
  • Mărar
  • Cimbru
  • Apă
  • 250 ml suc de roșii
  • Boabe de piper

Pentru început, varza murată se lasă în apă, la desărat. Carnea se toacă la mașină, dacă nu o cumperi gata tocată.

Se adaugă peste carne orezul și ceapa călite în ulei. Se pun condimentele, se amestecă bine și se lasă compoziția deoparte.

Se scoate varza după câteva ore de stat în apă și se desfac frunzele. Se taie nervurile groase și se umplu sarmalele la fel ca în rețetele anterioare, dar de data aceasta frunzele de varză se taie în două sau trei, iar înăuntrul lor se va pune doar câte o linguriță de umplutură.

Se pun câteva frunze de varză tocate pe fundul ceaunului și se așează sarmalele. Printre ele se așează bucățele de afumătură. Deasupra se pune încă un strat de varză acră tocată, boabe de piper, câteva crenguțe de cimbru și sucul de roșii. Se mai adaugă și apă cât să acopere sarmalele.

Se lasă la foc moderat pentru 30 de minute, apoi se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 2 ore.

Se servesc cu un ardei iute și o mămăliguța moale și fină.

Sarmale în foi de viță

Pentru unii, sarmalele în foi de viță sunt superioare față de cele în foi de varză. Dacă te numeri printre ei, această rețetă este ideală pentru masa de Paște. La această vreme, frunzele de viță sunt perfecte pentru sărmăluțe. Dacă nu găsești frunze de viță proaspete, poți apela la cele conservate în borcan.

Ai nevoie de:

  • 40 de frunze de viță de vie
  • 500 g carne tocată de porc și vită
  • 1 ceapă
  • 50 g orez
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • Cimbru
  • Boia dulce
  • 1 lingură de ulei
  • Sare
  • Piper
  • Pastă de tomate

Foile de viță se spală cu apă rece, dacă sunt proaspete. Se taie codițele și se opăresc în apă clocotită pentru câteva secunde, să se înmoaie.

Ceapa se curăță și se pune la călit în ulei. Se adaugă orezul și se condimentează cu sare, piper și boia dulce. Se adaugă peste carnea tocată și se amestecă bine, adăugând și puțin cimbru.

Se umplu foile de viță de vie cu câte o lingură de compoziție și se înfășoară bine, închizând capetele spre interior.

Într-o oală se pune puțin ulei și câteva frunze de viță de vie. Se adaugă sarmalele și apă cât să le acopere. Se pun crenguțe de cimbru, mărar, pătrunjel tocat mărunt și pasta de tomate.

Se lasă la foc mediu 30-40 de minute, completând cu apă dacă este necesar.

Se termină de gătit în cuptor, unde vor sta cam o oră la 180 de grade. Se servesc cu smântână și pâine proaspătă.

Sarmale cu ciuperci

Pentru cei care nu consumă carne sau doar adoră ciuperci și sarmalele de post, această rețetă este ideală. Ciupercile sunt ideale ca umplutură pentru sarmale, alături de orezul condimentat.

Iată ingredientele de care ai nevoie:

  • O varză murată
  • 250 g orez
  • 250 ciuperci la conservă
  • 250 g ceapă
  • 100 g morcov
  • Sare
  • Piper
  • Mărar
  • Cimbru uscat
  • 250 ml pastă de roșii

Ceapa și morcovul se spală și se curăță. Ciupercile se scurg bine și se toacă. Ceapa se taie în cubulețe mici și morcovul se dă pe răzătoare. Într-o tigaie încăpătoare se pune puțin ulei și se călește ceapa. Se pune puțină sare și se adaugă și morcovul. Când s-au înmuiat legumele, se pun ciupercile tocate.

Se adaugă și orezul spălat bine și se condimentează cu sare, piper și boia dulce. Se adaugă și mărarul verde tocat mărunt.

Umplutura se lasă deoparte și frunzele de varză se curăță de nervuri. Se umple fiecare frunză de varză cu compoziție, băgând capetele înăuntrul fiecărei sărmăluțe formate.

Se pun câteva frunze de varză pe fundul unei oale și se așează sărmăluțele în formă circulară. Se adaugă pasata de roșii, sare, piper și câteva crenguțe de cimbru. Se adaugă apă cât să acopere sarmalele și se pune totul la fiert pentru 30-40 de minute.

Apoi se dă totul la cuptor pentru o oră și jumătate și se servesc cu mămăliguța.

Sarmale cu păsat

Cine a mâncat sarmale cu păsat, știe cât sunt de bune. Păsatul este spărtura de porumb. Adesea, unele rețete de sarmale înlocuiesc orezul cu păsatul, în timp ce altele înlocuiesc carnea tocată cu păsatul.

Iată o rețetă simplă:

  • 300 g păsat
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 50 ml ulei
  • Sare
  • Piper
  • 1 legătură pătrunjel
  • 200 ml suc de roșii gros

Se curăță ceapa și morcovii și se taie mărunt sau pot fi dați prin răzătoare. Se pune ulei într-o tigaie și se adaugă legumele cu un praf de sare. Se adaugă păsatul clătit în mai multe ape și se amestecă bine totul.

Se adaugă 200 ml de apă și se lasă păsatul la fiert până se evaporă tot lichidul.

Se adaugă sare și piper negru și se oprește focul. Se adaugă verdeața tocată mărunt și se lasă compoziția deoparte.

Varza murată se desface în frunze, de pe care se taie nervurile. Se umple fiecare foaie cu compoziție de sarmale, se rulează bine și se bag capetele înăuntru.

Cotoarele și resturile de varză se toacă mărunt și se formează din ele un strat pe fundul oalei în care fierbi sarmalele. Se așează sarmalele în formă circulară, se pune și deasupra un strat de varză, se adaugă sucul de roșii, apă, sare, piper și se acoperă oala.

Se lasă la foc mediu o oră și jumătate și se termină de gătit în cuptorul încins la 180 de grade pentru 30-40 de minute. Se servesc călduțe.

Pentru a avea sarmale delicioase, asigură-te că folosești carne proaspătă, cu un conținut ridicat de grăsime. Folosește varză care a stat la desărat o noapte, suc de roșii de casă și ingrediente de calitate.

Sarmalele, orice umplutură ar avea, trebuie să stea în cuptor pentru a deveni fragede. Trebuie să te asiguri că au lichid în care să fiarbă, așa că poți completa cu apă pe parcursul fierberii, ori de câte ori scade nivelul lichidului. La final, ar trebui să ai sărmăluțe bine fierte, cu puțină zeamă și stratul de deasupra să fie bine rumenit.

Rețeta de sarmale a lui Cătălin Scărlătescu

Pentru a prepara sarmalele după rețeta lui Cătălin Scărlătescu, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 4 kg carne tocată de porc
  • 500 g orez (spălat în prealabil)
  • 2 kg ceapă
  • 40 g piper
  • 45 g sare
  • 1 bucată generoasă de afumătură
  • Bulion
  • Frunze de varză murată
  • Cimbru
  • Foi de dafin

Ceapa se toacă fin și se pune la călit într-o tigaie, până devine ușor aurie și capătă o aromă plăcută. După ce se rumenește ușor, se lasă deoparte să se răcească.

Într-un bol încăpător, se amestecă bine carnea tocată cu orezul spălat, ceapa călită, sare, piper și puțin cimbru uscat. Ingredientele trebuie omogenizate complet, astfel încât umplutura să capete o consistență uniformă.

Între timp, se aleg frunzele cele mai potrivite de varză murată – cele care sunt întregi și suficient de subțiri. Se taie nervurile groase pentru a permite frunzelor să se ruleze cu ușurință. Se ia câte o porție din amestecul pregătit și se rulează sarmalele cu grijă, strângând marginile la capete.

Asamblarea în oală este un pas esențial. La fel ca în rețeta cunoscutului Chef Cătălin Scărlătescu, puteți adăuga o bucată generoasă de afumătură în mijlocul oalei, pentru un gust autentic și intens.

La baza vasului se așază un strat de varză tocată, apoi câteva foi de dafin. Se așază bucata de afumătură în centru, iar de jur împrejur se pun sarmalele, alternând straturi de sarmale și varză până se umple oala.

Se toarnă apă cât să acopere totul, se adaugă puțin ulei pentru un plus de savoare și se dă la cuptor. Sarmalele se lasă la fiert, la foc mic, timp de aproximativ 4 ore.

La final, le puteți servi alături de mămăliguță, smântână și un ardei iute – pentru o masă tradițională românească de neuitat.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării