Cum să faci față căldurii: Soluții pentru un somn liniștit
Poate fi extrem de dificil să ai un somn eficient în nopțile caniculare. Află cum să faci față căldurii și ce arată specialiștii în acest sens. Vara poate fi o perioadă minunată, cu zile lungi și pline de soare. Atunci când temperaturile ajung la valori extrem de ridicate, somnul poate deveni o adevărată provocare.

Căldura excesivă, în special noaptea, poate afecta profund calitatea somnului. Lipsa unui somn odihnitor poate duce la oboseală și iritabilitate, transmite Știri.md cu referire la catine.ro.
Cum să faci față căldurii
În timpul verii, materialele ușoare și respirabile sunt esențiale. Alege lenjerie de pat din bumbac sau in. Aceste țesături permit pielii să respire și absorb umezeala. Previn senzația de disconfort cauzată de transpirație. Evită materialele sintetice. Acestea pot agrava căldura și pot face somnul mult mai dificil. O lenjerie de pat din bumbac te va ajuta să menții o temperatură mai plăcută și să te simți confortabil pe tot parcursul nopții.
Aerul condiționat poate fi o soluție eficientă. Cu toate acestea, nu toată lumea are acces la el. Utilizarea pe termen lung poate fi destul de costisitoare. În schimb, încearcă să creezi o briză naturală, arată cei de la Bbc.com. Dacă ai un ventilator, pune-l în apropierea unei feronierii deschise pentru a ajuta la crearea unei curenți de aer răcoros.
De asemenea, o idee simplă este să pui o sticlă cu apă rece sau un bol de gheață în fața ventilatorului pentru a adăuga umiditate și a răci aerul din cameră.
În loc să te culci imediat într-o încăpere caldă, încearcă să te răcorești înainte de a te pune în pat. Poți face acest lucru printr-o baie sau un duș rece, care va reduce temperatura corpului și te va ajuta să te relaxezi.
Alternativ, poți să aplici o pungă de gheață sau un prosop umed pe încheieturile mâinilor și gât. Aceasta poate avea un efect răcoritor instantaneu. De asemenea, bea un pahar cu apă rece înainte de culcare pentru a preveni deshidratarea.
Pijamale lejere, soluția ideală pentru un somn odihnitor
Atunci când este foarte cald, îmbrăcămintea pe care o porți noaptea poate face o mare diferență. În loc de pijamale din materiale groase, optează pentru piese ușoare, din bumbac sau alte materiale. Acestea permit pielii să respire. De asemenea, dacă ai tendința să te simți prea cald chiar și în pijamale, încearcă să dormi în lenjerie intimă sau chiar în aer liber. Te poți acoperi cu o pătură subțire, pentru a evita supraîncălzirea corpului.
Aerul uscat poate face ca senzația de căldură să fie mai intensă, așa că un umidificator sau chiar un vas cu apă plasat pe noptieră poate ajuta la îmbunătățirea confortului. Pielea ta va respira mai ușor și te va ajuta să te simți mai răcoroasă pe tot parcursul nopții. De asemenea, unele studii sugerează că un nivel de umiditate de aproximativ 50% poate ajuta la obținerea unui somn mai liniștit și odihnitor, spun cei de la Healthpartners.com.
Pentru a preveni încălzirea excesivă a camerei, folosește draperii groase pe timpul zilei, mai ales în camerele expuse la soare direct. Acestea vor bloca razele solare și vor păstra interiorul camerei mult mai răcoros. De asemenea, draperiile de culoare închisă pot ajuta la menținerea unei temperaturi mai scăzute în cameră.