main logo
4083

Cum să alegem corect și cum să întreținem aparatele de aer condiționat

Aparatul de aer condiționat este la mare căutare pe timp de caniculă. Fiind un bun destul de costisitor, experții recomandă să fim foarte atenți atunci când decidem să procurăm un astfel de produs. În primul rând, trebuie să fim atenți la eticheta energetică, deoarece acolo găsim informații importante, spun experții.

Cum să alegem corect și cum să întreținem aparatele de aer condiționatFoto: moldova1.md

„Noi, în primul rând, trebuie să fim atenți la clasa A. În același timp, trebuie de luat în considerare și nivelul de zgomot. Aparatul ideal ar fi să nu depășească 40 de decibeli”, a explicat șefa Secției consultanță, comunicare și informare de la Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), Aliona Chersac, la emisiunea „Zi de zi”, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Aceeași sursă a precizat că este recomandată tehnologia Inverter, deoarece aceasta este inovatoare și economisește cu 30% mai multă energie decât un aparat de aer condiționat obișnuit. Pentru a alege corect produsul, este necesar sfatul unui specialist, care va estima capacitatea de răcire a aerului în încăpere.

Reprezentanta CNED a mai spus că întreținerea climatizoarelor este indicată nu doar pentru a le prelungi viața, dar și pentru a le îmbunătăți eficiența energetică și a evita riscul pătrunderii în case a „aerului nesănătos”.

„Principala curățire a aparatului de aer condiționat trebuie să fie efectuată la sfârșitul sezonului, în septembrie - octombrie, pentru a elimina praful și murdăria pătrunsă în aparat pe timpul sezonului de vară”, a afirmat Chersac.

Alte măsuri de întreținere țin de curățirea unității exterioare, a filtrelor și verificarea unor eventuale scurgeri de gaze.

Aparatul de aer condiționat trebuie folosit doar la necesitate, mai spun specialiștii. Temperatura setată nu trebuie să depășească mai mult de 5 grade Celsius decât cea de afară. De exemplu, dacă afară sunt 30 de grade Celsius, climatizatorul trebuie să fie conectat la 25 de grade Celsius.

Totuși, medicii atenționează că expunerea îndelungată la aerul rece poate genera infecții respiratorii grave.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării