Cum s-a schimbat viața fermierilor din Lituania după ce au aderat la UE
Fermierii din Lituania au fost la început unii dintre cei mai mari sceptici ai aderării, pentru că se temeau că vor rămâne fără producție și chiar fără pământuri după venirea în țara lor a companiilor multinaționale. În realitate, însă, ei nu doar că și-au păstrat pământurile, dar în cei 20 de ani de la aderare, au primit din partea Uniunii Europene fonduri de peste 12 miliarde de euro.

În cadrul unui reportaj marca Tv8.md, fermierii din Lituania au spus că fondurile europene le-a permis să dezvolte o agricultură performantă de invidiat cu produse calitative, pe care le vând la prețuri foarte bune pe piața comunitară, transmite Știri.md.
„Se temeau că vor veni străinii și lor nu le va trebui producția noastră, le va trebui doar piața. Ei vor aduce toate produsele, iar noi nu vom produce nimic, au fost astfel de discuții. Dar viața ne-a arătat că nu a venit nimeni”, a declarat fermierul lituanian, Ausrys Macijauskas.
Probleme erau multe și mari, iar pe de altă parte - prețul de vânzare al produselor - foarte mic.
„Cea mai mare problemă acum 20 de ani era că nu aveam aceste utilaje și trebuia să vindem grâul chiar de la combină din câmp. Nu puteai controla nimic, cât ți se propunea în acea zi cu atât vindeai, nu aveam cu ce cerne grâul, cu ce să-l uscăm sau unde să-l păstrăm, nu erau depozite”, a mai spus Ausrys Macijauskas.
În cei 20 de ani de la aderare la UE, fermierul spune că a primit granturi de sute de mii de euro. Cu acești bani și-a construit cinci depozite, iar tractoarele vechi, de producție rusească și belarusă le-a înlocuit cu tehnică modernă. Acum spune că își comercializează ușor marfa, la traderi internaționali, cu preț de bursă, astfel că produsele sale pot ajunge în orice colț al lumii.
„Țări din Africa precum Nigeria, în Brazilia, America de Nord, Asia. Pot face contract prin telefon, nicio problemă nu există”, a declarat fermierul lituanian, Ausrys Macijauskas.
Deși Lituania nu se confruntă cu seceta, așa cum este în Moldova, agricultorul a primit bani din partea UE și pentru irigare. Cu ei a construit fântâni și a cumpărat pompe electrice. Curentul electric pentru ele îl obține gratuit de la panourile solare, pe care le-a instalat pe câmp tot cu ajutorul banilor europeni. Datorită acestor investiții, în acest an el are o roadă medie de opt tone de grâu la hectar, dar spune că poate ajunge ușor și la o zece tone.
„Parlamentul nostru a aprobat de curând legea care permite fermierilor să construiască liber pe pământul lor stații electrice cu o putere de până la 100 de kilowați. Primim subvenții mari pentru asta de până la 70 de procente din investiție din UE. Asta pentru că Lituania a decis ca până în 2030 să asigure sută la sută consumul intern de energie electrică din energia solară și eoliană”, a declarat fermierul lituanian, Ausrys Macijauskas.
În total, de la aderarea la Uniunea Europeană în anul 2004, fermierii lituanieni au primit fonduri nerambursabile de peste 12 miliarde de euro.