main logo
1051

Cum s-a ales Poșta Moldovei cu 2 milioane de lei din afacerea cu glucometre

Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei și CNAM – două instituții care nu trebuiau să aibă nicio legătură cu distribuția de dispozitive pentru diabetici, au semnat un contract pe care s-au obligat să-l țină secret timp de trei ani.

Cum s-a ales Poșta Moldovei cu 2 milioane lei din afacerea cu glucometreFoto: sanatateinfo.md

Potrivit documentului, CNAM a plătit 2 milioane de lei pentru împachetarea, sortarea și distribuirea  pachetelor cu glucometre, teste și lanțete către aproximativ 100.000 de beneficiari. Fiind vorba despre un program național, cu resurse din bugetul public, nu este clar rolul CNAM în acest joc, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md

A doua figurantă de prisos – Poșta Moldovei – s-a ales cu 2 milioane de lei, asumându-și responsabilitatea livrării coletelor, însă cum deja am scris suficienți pacienți au semnalat încălcări.

Așadar, CNAM și Poșta Moldovei au călcat conștient peste medicul de familie și l-au înlăturat aproape total din relația lui cu pacientul, luând decizia de a împărți câteva milioane de lei inutil ca să facă ceea ce trebuia să facă gratuit și medicul – să împartă glucometre și teste către pacienți, dar și să-i consulte și să-i ajute atunci când au dileme de utilizare a dispozitivului.

Redacția Sănătate INFO a intrat în posesia contractului semnat de Poșta Moldovei și CNAM. Menționăm că în reperate rânduri cele două instituții refuzau să răspundă la solicitările de informații ale Sănătate INFO în ceea ce privește suma contractului.

Așadar, CNAM, ca beneficiar, s-a angajat să achite Poștei Moldovei, în calitate de prestator, 2.000.000 de lei, echivalentul a aproximativ 100.000 de euro, pentru serviciile de: ambalare, sortare și transportare a coletelor către pacienții cu diabet. Cum s-a ajuns la această sumă? S-a înmulțit suma de 20 de lei stabilită pentru un colet la cei presupus 100.000 de oameni la care trebuie să ajungă pachetele.

La solicitarea Sănătate INFO privind suma contractului, vicedirectorul instituției, Liviu Bobeică, ne-a răspuns sec că tarifele au fost aprobate în baza Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciile din sfera serviciului poştal universal, care presupune aplicarea anumitor formule. Din contract nu reiese că ar fi fost aplicată vreo una din formuleze prevăzute în hotărârea de guvern indicată.

Mai mult, nu este clar cine și cu preț a pregătit cele 100.000 de cutii, în care au fost puse testele, lanțetele și glucometrele. Din contract, reiese că ambalarea a venit în responsabilitatea Poștei Moldovei. Cutiile conțin logoul și numele CNAM, iar la o emisiune televizată, ex-directoarea CNAM, Tamara Andrușca și ex-ministra Sănătății, Silvia Radu, menționau că în fiecare cutie se regăsește câte un mesaj pentru pacienți din numele celor două.

Prestatorul, adică Poșta Moldovei, s-a angajat să livreze toate coletele în termen de 60 de zile de la primirea listelor cu pacienți. Contractul a fost semnat pe 11 aprilie. Documentul semnat de cele două părți prevede că prestatorul se obligă ca în termen de cel mult 10 zile a următoarei luni de gestiune, adică luna mai, să prezinte documente confirmative precum că a livrat bunurile, iar în cazurile în care nu s-a reușit ajungerea la destinatar, să creeze un tabel de divergențe pe care să-l prezinte CNAM. Pentru a-și face sarcina mai ușoară, cele două instituții au stabilit că dacă nu va fi trimis un tabel de divergențe într-un termen indicat de 7 zile se va considera că divergențe nu există și că „serviciile au fost livrate integral și corespunzător”.

Sănătate INFO a scris deja despre numeroase cazuri când cutiile nu au ajuns la destinatari. Mai mult, oamenii nici nu au fost informați de către poștași că au colete de ridicat. Aceștia au fost  nevoiți să sune singuri, apoi să se ducă să le ia tot singuri.

De asemenea, Sănătate INFO a scris despre faptul că datele medicale ale pacienților au fost divulgate fără acordul lor, întrucât persoane străine au intrat în posesia a numeroase date despre aceștia: diagnosticul confirmat, datele din buletinul de identitate, adresă exactă și număr de telefon. La o solicitarea expediată către Poșta Moldovei, ni s-a răspuns din nou sec că instituția este înregistrată ca operator de date la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal și că astfel cele două părți nu au încălcat nicio lege. Însă, tot legea prevede că datele medicale intră în categoria datelor personale cu caracter special.

Cauză nobilă sau fraudă?

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Republica Moldova numărul persoanelor cu diabet zaharat este în creștere. În anul 2017 erau luați la evidență 104.749 bolnavi de diabet cu 8.098 mai mult decât în 2016, dintre care 20% sunt bolnavi de diabet de tip 1 și 80 % de tip 2, dintre care 400 sunt copii.

Anul acesta autoritățile au decis să asigure toți oamenii cu diabet cu glucometre, teste și lanțete.

Câștigător al licitației a fost Polisano Prim SRL, succesoare Glavirux SRL, firmă condusă atunci de Ruxanda Glavan, ministră a Sănătății, din echipa PDM. De-a lungul anilor, atât Glavirux , cât și Polisano Prim au câștigat numeroase licitații publice pentru procurarea de teste pentru glucometre, dar și pentru procurarea glucometrelor. 

De exemplu, în 2010 Glavirux distribuia, în cadrul unui program municipal, peste 1.000 de glucometre, în 2015 deja distribuia în raioane 8.000 de glucometre. În 2017 în cadrul unei licitații dubioase o altă companie – Pharmony – câștiga o licitație pentru procurarea testelor, dar și glucometrelor pentru copii, în total aproximativ 400 de glucometre. În 2018, succesoarea Glavirux a câștigat licitații publice cu AMT Centru și AMT Râșcani de peste jumătate de milion  de lei, de asemenea, pentru procurarea testelor și glucometrelor.

Ieri, în cadrul unei emisiuni televizate Boris Gîlca, deja ex-secretar general de stat la Ministerul Sănătății, a spus că deține dovezi că în țară nu au intrat în ultimul timp 100.000 de glucometre și că are suspiciunea că a fost vorba despre o fraudă.

„O companie farmaceutică apropiată puterii de atunci a fost contractată pentru procurarea de lanțete și teste, iar glucometrele au venit ca un bonus – că le vor da gratuit, în ideea de a fi un paravan fals pentru a câștiga această licitație. De facto, noi avem date că în Republica Moldova nu au întrat 100.000 de glucometre, ci mult mai puțin și acest lucru poate fi verificat la Serviciul Vamal. Mai mult, bolnavii s-au asigurat anii trecuți cu aceste aparate. Avem informația că anumite persoane au fost trimise în raioane să afle dacă funcționează glucometrele pacienților și le-au luat în reparație. Este un lucru foarte grav”, a spus Gîlca.

Potrivt rezultatelor Licitației publice nr. 18/03958 din30.11.2018 Polisano Prim s-a angajat să livreze peste 32 de milioane 951 de mii de teste și 97.500 de glucometre tip Clever Chek TD-4227, producător Taiwan. 

În cadrul aceleași emisiuni televizate, Gîlca a vorbit despre posibilitatea de substituție a dosarului pentru STRIM. Polisano Prim SRL, care s-a ales cu un contract de 23 de milioane de lei, nu a comentat până acum acuzațiile care i se aduc, iar Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale urmează să vină cu informații referitor la dosarul depus pentru înregistrarea STRIM. Sănătate INFO a făcut solicitări oficiale în acest sens.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării