Cum pot fi tratate alergiile de sezon
Alergiile sunt reacții anormale ale sistemului imunitar la contactul cu diferite substanțe care în mod normal sunt inofensive, dar pe care organismul le percepe ca fiind periculoase. Există diferite tipuri de alergii, printre cele mai des întâlnite fiind alergiile de sezon, care se declanșează de cele mai multe ori prin expunerea la polen. Aceste reacții alergice pot să afecteze semnificativ calitatea vieții.

Din fericire, există teste specifice, care pot identifica rapid factorul responsabil de o alergie, iar medicul poate recomanda tratamentul adecvat, pentru ameliorarea manifestărilor clinice sau pentru desensibilizare, în funcție de indicație, transmite Știri.md cu referire la realitatea.net.
În cazul persoanelor cu alergii de sezon, expunerea la polenul florilor, frecventă de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei, poate determina rinită alergică, o inflamație a mucoasei nazale, care se manifestă prin crize de strănut, secreții nazale apoase, lăcrimare excesivă, tuse, naz înfundat sau mâncărime la nivelul nasului.
Alergenii care determină rinită alergică pot include polenul unor buruieni, cum este ambrozia, dar și polenul unor arbori. Această alergie de sezon este mai frecvent întâlnită la copii și la tineri, dar poate afecta persoane de orice vârstă.
Pentru diagnosticul corect al alergiilor, persoanele afectate trebuie să se adreseze pentru consultație la un medic alergolog, care va recomanda diferite teste specifice, pentru identificarea factorului alergen.
În funcție de indicația medicală stabilită, examinarea poate fi realizată prin teste cutanate tip patch (cu plasture) sau prick (prin înțepare), sau prin analize de sânge. Tratamentul este stabilit în funcție de severitatea simptomatologiei și de starea generală de sănătate a pacientului. În unele cazuri, poate fi necesară o monitorizare periodică, pentru că alergiile de sezon cresc riscul unor afecțiuni mai severe, precum astm bronșic.
Tratamentul pentru alergiile de sezon poate include medicație cu antihistaminice și decongestionante nazale, care țin sub control simptomatologia, sau poate implica imunoterapie alergenică. Aceasta are ca scop desensibilizarea, adică administrarea controlată a unor mici doze de alergeni, care să crească în timp toleranța organismului la substanța respectivă și astfel să elimine manifestările alergice.