main logo
60319

Cum o pensionară din Chișinău le-a dat benevol escrocilor 10.000 de dolari pe Internet

Nadejda Grițco, din Chișinău, povestește că a căzut în plasa unor escroci de pe Internet. S-a întâmplat după ce s-a lăsat convinsă de o așa-zisă companie care promitea dividende fabuloase pentru investițiile făcute. Nadejda zice că într-un final a pierdut 200.000 de lei, bani pe care i-a luat, în mare parte, cu împrumut.

O pensionară din Chișinău le-a dat benevol escrocilor 10.000 de dolariColaj: Știri.md

În cadrul emisiunii „Aici Moldova” de la ONE TV, femeia povestește că a fost atrasă de un anunț de pe Internet în care i se promiteau venituri de până la 7.000 de lei pe lună pentru investiții minime, transmite Știri.md.

„A apărut o publicitate pe Facebook, nu am căutat eu nicăieri. Era fotografia Maiei Sandu, nu m-am gândit că e ceva rău. Am cerut detalii și am început să citesc. Mi-a răspuns o domnișoară și mi-a spus că trebuie să introduc 3.000 de lei și voi primi lunar câte 7.000 de lei ca dividende.

M-am înregistrat, apoi m-a sunat o doamnă pe telefon și mi-a spus că pentru a primi acțiuni trebuie să introduc 3.000 de lei. Eu pe card aveam 3.222 de lei.

Peste câteva zile am fost sunată de un domn, s-a prezentat că e broker și mi-a spus că o să deschidem pagină la bursa de valori.

Gândul meu a fost acela: eu când lucram și aveam pensie, ajutam oamenii. Eu eram cu gândul cela că voi avea bani să fac cuiva bine, nu să mă îmbogățesc”, povestește femeia.

Expertul în marketing Vadim Cușnir explică faptul că aceasta este o chestie foarte populară și este legată în mare parte de criză, pentru că în crizele economice apar tot felul de escrocherii. Scopul acestor publicități de pe Facebook e pentru a crea și a genera emoții, ca ulterior oamenii să acceseze unele pagini.

„După ce omul accesează publicitatea, se deschid pagini, iar acolo sunt alte mecanisme de a influența. Acolo pot fi imagini cu persoane prezentate drept medici și părerea lor, pozele persoanelor prezentate drept experți financiari. Ideea este că e o simplă poză descărcată de pe Internet și însoțită de descrierea că e un oarecare expert.

Dacă se dau niște experți în pagină, trebuie de verificat pe Google și de văzut dacă ei chiar sunt experți sau nu.

Generațiile 50+ sunt foarte vulnerabile la așa tip de escrocherii”, explică Cușnir.

Femeia a urmat niște pași și a transferat 3.000 de lei de pe cardul său, iar transferul escrocii de unii singuri l-au făcut din contul femeii.

Ulterior, a primit pe e-mail datele de acces ale contului său și la verificare a văzut că are în cont 3.000 de lei. 

Escrocii în continuare au prezentat diferite metode pentru a estorca bani de la femeie, iar aceasta nu avea dubii că ar putea fi înșelată.

Paradoxal, însă, ea a activat până la pensionare în calitate de contabil și a lucrat inclusiv la FISC.

Nadejda Grițco era sunată de diferite persoane pe WhatsApp, care îi tot spuneau diferite motive pentru care ea ar trebui să mai investească bani pentru a fi poziționată mai sus pe bursa de valori.

Escrocii au și șantajat-o, iar într-un final, când a renunțat să le mai transfere bani, aceștia i-au scris de pe alte conturi prezentându-se drept avocați cu intenția de a o ajuta, însă și de data asta au estorcat bani de la ea. Abia atunci femeia a înțeles că a fost dusă de nas.

Astfel, femeia a luat și credite de la companii de microfinanțare pentru a le trimite bani escrocilor, iar în consecință a acumulat datorii în sumă de 10.000 de dolari, toți banii fiind împrumutați.

Poliția Republicii Moldova recomandă cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

- Evitați înregistrarea și completarea anchetelor online distribuite prin intermediul platformelor de socializare care promit câștiguri fabuloase;

- Nu efectuați transferuri de bani persoanelor necunoscute și nu furnizați niciodată prin telefon codul de identificare bancară, PIN-ul sau orice alt cod de securitate;

- Nu oferiți persoanelor necunoscute acces la distanță asupra dispozitivelor pe care le dețineți prin intermediul aplicațiilor specializate (de exemplu, AnyDesk, TeamViewer), indiferent de promisiunile care vă sunt date;

- În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și banca comercială care vă deservește cardul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării