main logo
828

Cum moldovenii stabiliți în Italia au ajutat o fetiță grav bolnavă din Moldova

Moldovenii stabiliți în Italia s-au unit și au făcut o minune pentru un copil de acasă.

Cum moldovenii din Italia au ajutat o fetiță grav bolnavă din Moldova

Vorbim despre Gabriela, o fetiță de 9 ani, diagnosticată cu o infecție gravă la rinichi. Ea a fost operată gratuit la Parma, după ce medicii de aici nu-i dădeau șanse de vindecare, transmite Știri.md cu referire la Protv.md.

Gabriela: ”-Când ne culcăm spunem și în italiană și în română.

-Ce simți când te rogi? 

-Dumnezeu ne aude, ne vrea binele. Îi mulțumesc și îi spun să fiu sănătoasă”.

Gabriela sau Găbița, cum o dezmiardă mama, se roagă de câteva luni și în limba italiană pentru medicii de la Parma, drept mulțumire că i-au readus copilăria. La aproximativ șase ani fetița a fost diagnosticată cu o infecție a căilor urinare și a rinichilor, de gradul doi, care în scurt timp a evoluat la gradul patru.

Svetlana Buga, mama: ”Au spus că este o maladie puternică, dacă o să umble cu bisturiul, poate să nu se mai scoale de pe masa de operații”.

Spitalele i-au devenit a două casă, iar Gabriela era nevoită să poarte scutece zi de zi. Odată cu plecarea în clasa întâi, totul devenea un mai mare calvar.

”Foarte rău. Copiii mă înjoseau și veneam acasă".

"La școală elevii un pic o îndepărtau, că purta scutece. Iarna copilul venea plâns, iată copiii nu vor să se joace cu mine. -Mie îmi era ofensator”.

Mai toate jocurile aveau loc între patru pereți, iar mama și poneiul roz erau cei mai buni parteneri pentru distracții.

Svetlana nu a vrut să accepte o asemenea soartă pentru copilul ei, așa că a căutat soluții. Le-a găsit tocmai la Parma, prin intermediul Ludmilei Furtună, o moldoveancă care a lucrat ani buni în sistemul medical de acolo. Intervenția care costă peste șapte mii de euro a fost efectuată gratuit, iar cazarea și hrana, asigurate de comunitatea de moldoveni din regiune.

Operația a fost realizată cu succes, iar acum câteva zile cele două au revenit acasă. Urmează o perioada grea în care fetiță are nevoie de îngrijire permanentă, iar mama este singura care întreține familia.

Svetlana a muncit până acum la o patiserie unde lua lunar 4.000 de lei. 2.000 se duc pe apartamentul pentru care îl închiriază, 600 de lei pentru scutece, astfel că îi rămân puțin peste 1.000 de lei că să trăiască.

”Uneori nu avem cartofi, pâine în casă”.

Cu părul în vânt, fetița cu ochi albaștri și cosița blondă își leagănă visele. Maturizată de încercările vieții, tot ce-și dorește micuța este sănătate.

”Mi-am pus dorința să merg la școală sănătoasă. Cred că o să învăț multe lucruri noi, o să fiu bine la școală ca să nu mă înjosească copiii”.

Iar pe lângă asta creioane cât mai colorate, că să-și deseneze familia: Găbița și mama.

”Ea mă ajută și facem multe lucruri împreună. O iubesc foarte mult”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării