main logo
1283

Cum mediul online este utilizat de Kremlin pentru a destabiliza Moldova

Federația Rusă urmărește destabilizarea spațiului electoral și informațional al Republicii Moldova. Mediul online, în special rețeaua Telegram, este folosit pe larg pentru campanii orchestrate de dezinformare. Experții Watchdog, în colaborare cu specialiști din Ucraina, au analizat narativele și tehnicile folosite și au venit cu recomandări.

Cum mediul online este utilizat de Kremlin pentru a destabiliza MoldovaFoto: realitatea.md

Experții au analizat aproximativ 10 mii de mesaje de pe Telegram, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Printre strategiile și temele de dezinformare în mediul online, folosite de Federația Rusă și identificate de experții Watchdog, sunt folosirea știrilor vechi, campaniile orchestrate de dezinformare pe Telegram, exagerarea unor evenimente sau întâmplări, victimizarea liderilor de opoziție, precum și promovarea politicienilor proruși.

„Se încearcă o discreditare foarte puternică a cetățenilor moldoveni prin acuzații de terorism la adresa acestora, sunt reținuți cetățeni, inclusiv sunt prezentate știri mai vechi în care cetățenii noștri erau reținuți pentru acte de terorism. Dacă în regiunea transnistreană ei bat în probleme de securitate, atunci în regiunea găgăuză ei folosesc imaginea Evgheniei Guțul pentru a victimiza poziția sau mai degrabă oamenii afiliați lui Șor”, explică Rodica Pîrgari, expert în monitorizare din cadrul Watchdog.

„Am venit cu niște recomandări foarte clare pentru autoritățile din Republica Moldova, inclusiv crearea unei grupe de criză pentru perioada alegerilor în care să se coordoneze comunicarea între SIS, CEC, MAI. Să se creeze mecanisme de raportare rapidă către misiune de răspuns rapid a UE, care să ne permită mai rapid să comunicăm platformele internaționale, dar și să se comunice mai eficient prin intermediul societății civile. Noi am utilizat experiența tehnică a ucrainenilor, dar și experiența lor cu narative similare. Ei vorbesc despre faptul că situația în Republica Moldova este similară cu cea din 2014 din Ucraina”, a declarat Andrei Curăraru, expert Watchdog.

Experții le recomandă cetățenilor să fie selectivi și responsabili atunci când aleg sursele de informare.

„Toate aceste dezinformări au scopul de a crea frică în societate așa încât omul atunci când va ajunge pe 28 septembrie în cabina de vot să fie dirijat de aceste frici și să voteze cu oricare partid politic în afară de actualul partid de guvernare. Recomandările sunt: să se informeze din surse foarte sigure, nu de la fel de fel de influienceri de pe TikTok. Să-și aleagă acele surse credibile, să fie atenți când citesc știri pentru că am observat de multe ori clonarea unor site-uri de știri”, recomandă Ștefan Bejan, expert Watchdog.

Studiul „Republica Moldova în spațiul informațional rusesc: o analiză a tehnicilor și narativelor de dezinformare” a fost realizat în perioada 14 aprilie - 15 iunie 2025.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării