main logo
3355

Cum investițiile UE transformă satele din Republica Moldova

Uniunea Europeană este cea care mişcă lucrurile şi în multe localităţi rurale din Republica Moldova. Doar în ultimii ani, investiţiile UE au transformat comunităţi şi au pus pe picioare domenii precum agricultura, educaţia şi serviciile publice.

Cum investițiile UE transformă satele din Republica MoldovaImagine simbol

O clădire izolată termic, cantină modernă, cameră senzorială, laboratoare reparate ca la carte şi trei ascensoare adaptate necesităților copiiilor cu dizabilităţi locomotorii. Aşa arată Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din centrul oraşului Leova, după reparaţiile capitale care au costat 3,2 milioane de euro. Sunt bani din fonduri europene, transmite Știri.md, cu referire la tvrmoldova.md. 

Instituţia este considerată cartea de vizită a raionului şi e un model de educaţie şi eficienţă energetică. 

„Un proiect amplu, un proiect care a prevăzut izolarea termică a pereţilor, schimbarea geamurilor, sistem de ventilare, în cantină s-a schimbat total utilajul, s-au montat panouri fotovoltaice. Ca impact s-a redus consumul agentului termic cu 50%, s-au creat condiţiile bune pentru elevi, a crescut considerabil numărul copiilor”, spune directorul liceului, Dorin Marin. 

Un proiect cu impact major, la fel finanţat de Uniunea Europeană, asigură cu apă populația din Leova. 

„Ne aflăm la staţia de captare de unde începe tot procesul tehnologic al întreprinderii noastre. În spatele meu avem noua staţie de captare. Am implementat, în cadrul acestui proiect, un sistem uscat, monitorizăm absolut toate staţiile, vedem debitul de apă, deconectăm tot, tot de pe telefon”, spune Sergiu Revenco, director, Apă Canal Leova.

În cadrul aceluaşi proiect, cu o finanţare totală de 64 de milioane de lei, a fost creată o reţea magistrală, au fost construite două rezervoare de apă potabilă şi a fost reabilitată stația de tratare a apei. 

Acestea sunt, însă, doar câteva dintre proiectele în care putem vedea sprijinul european. Doar în ultimii şase ani, au fost investiţi peste 200 de milioane de lei în oraşul Leova.

„Am aplicat la un proiect finanţat de Ambasada Suediei, am instalat pe acoperişul Casei de Cultură un sistem fotovoltaic de 24 de kW, care ne ajută în marea parte a anului să avem factura electrică pe zero. Şi mai nou beneficiem de suportul direct a Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei, care ne susţine în elaborarea studiului de fezabilitate pentru construcţia unei platforme industriale multifuncţionale, în oraşul Leova, localitatea fiind una transfrontalieră, cu pod peste râul Prut. Şi, până la urmă, vorbim despre crearea locurilor de muncă, despre menţinerea familiilor aici, acasă, în Republica Moldova”, a spus Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova. 

Investiţiile Uniunii Europene nu se opresc, însă, aici. Cahul, Ungheni, Edineţ, Călăraşi, Cantemir şi Ceadâr Lunga sunt alte câteva raioane unde proiectele UE schimbă la faţă comunităţi şi motivează oamenii să rămână acasă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării