main logo
1048

Cum îi ajută medicii germani pe oamenii fără asigurare medicală

Medicii germani oferă asistență gratuită oamenilor care nu sunt asigurați medical și social. Printre beneficiari, numeroși români și bulgari, dar și persoane aflate ilegal în Germania.

Cum îi ajută medicii germani pe oamenii fără asigurare medicală

Nu se știe exact câți oameni se află în Germania în situația de a nu avea asigurare medicală și socială. Ministerul Sănătății citează datele oferite de Oficiul Federal de Statistică: ar fi vorba de 79.000 de persoane în 2015, mult în scădere față de 2011, când erau 128.000 de neasigurați medical, transmite Știri.md cu referire la dw.com.

Dar aceste cifre ar fi incomplete, susține coordonatoarea serviciului de asistență Malteser Hilfswerk, Sabrina Odijk, intervievată de jurnaliștii Agenției Germane de Presă, dpa. Numeroase persoane aflate în această situație nu s-ar fi înregistrat oficial ca neplătitoare de asigurări medicale și sociale. Ar fi vorba de sute de mii de astfel de oameni, potrivit unui raport din 2013 al Camerei Federale a Medicilor din Germania.

Malteser Hilfswerk oferă astfel de servicii medicale pentru cei neasigurați în 20 de orașe germane, cu ofertele cele mai ample la Berlin, Köln și Duisburg. În regiunea Rhein-Main ar oferi astfel de servicii și alte organizații de ajutorare, în orașul Offenbach, urbea cea mai apropiată de Frankfurt pe Main, s-ar implica inclusiv Oficiul de Sănătate și Universitatea.

Cine sunt beneficiarii

Cum ajunge cineva să nu beneficieze de asigurare medicală în Germania? Există destule motive: oameni cu prea puțini bani și/sau supraîndatorați, oameni fără locuință, străini din alte țări ale UE, care lucrează la negru în Germania în construcții sau gastronomie și rudele lor; chiar persoane aflate ilegal în Germania au primit ajutor medical de la serviciile oferite de medicii germani în regim de voluntariat.

Potrivit Sabrinei Odijk, la introducerea acestor servicii medicale de către Malteser Hilfswerk, în urmă cu 10 ani, cei mai numeroși pacienți erau cetățeni comunitari fără asigurări medicale și sociale, mai ales români și bulgari. Potrivit unei clinici din Mainz care tratează trimestrial aproape 500 de astfel de persoane, cam jumătate din pacienți ar fi cetățeni germani. Malteser susține că tratează anual peste 7000 de persoane în cadrul serviciului de ajutoare medicală pentru cei fără asigurări. În total, ar fi vorba de peste 17.000 de tratamente medicale aplicate.

Și despre ce fel de tratamente ar fi vorba? Enumerăm din cazurile menționate de colegii de la dpa: o somaleză însărcinată, un polonez diabetic, cu hipertensiune și probleme cu picioarele, un spaniol de 49 de ani fără locuință, cu răni deschise la picioare. Foarte greu sunt ajutați pacienții cu boli cronice sau bolnavi de cancer, pentru că mijloacele și resursele disponibile nu sunt pur și simplu de ajuns în aceste situații.  

Lipsesc mijloacele

Medicii critică însă neimplicarea politicului în acest fenomen dureros. Deocamdată, ajutorul pentru acești oameni vine de la medicii voluntari și de la organizațiile de ajutorare. În landul Hessa, din care face parte și orașul Offenbach, menționat mai sus, guvernul regional se gândește la înființarea unui fond pentru tratarea pacienților neasigurați. Se au în vedere și așa-numitele bilete spitalicești anonime, măsură care se aplică deja în landul Turingia.

Crearea unui fond special ar fi de ajutor, spune pentru dpa medicul din Offenbach Matthias Zimmer, unul din voluntarii care îi ajută pe pacienții fără asigurări. Dar doar dacă demersul va fi unul nebirocratic. Cei afectați ar fi oameni bolnavi, care ar avea nevoie urgentă de ajutor. "La noi lucrurile funcționează astfel: toți cei care ne trec pragul sunt ajutați", spune medicul de 37 de ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării