main logo
1319

Cum i-a schimbat explozia de la Cernobîl viața unui bărbat din Suruceni

Cu 39 de ani în urmă, la 26 aprilie 1986 a avut loc accidentul de la centrala atomică „Cernobîl” din apropierea orașului Pripyat, actualmente Ucraina. Datele arată că peste 3.500 de cetățeni moldoveni au participat la lichidarea consecințelor avariei. Printre ei, se afla și Gheorghe Goloman, fost comandant al unui echipaj implicat în reducerea efectelor catastrofei.

Cum i-a schimbat explozia de la Cernobîl viața unui bărbat din SuruceniFoto: Zdg

Acum are 74 de ani și poartă cu el o mulțime de probleme de sănătate și un car de amintiri, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

În primăvara din 1986, Gheorghe Goloman avea 35 de ani și lucra inginer în gospodăria locală („sovhozul”) din Dănceni, Ialoveni. Soția și cei doi fii îi erau „mai dragi decât ochii din cap”. Era împlinit și din punct de vedere profesional, cu studii superioare în chimie și un stagiu de muncă impresionant.

Explozia de la Cernobîl l-a găsit acasă, în Moldova, unde oamenii nu erau informați prea clar despre ceea ce se întâmplă. Peste trei luni, însă, avea să fie transportat în zona roșie, fapt care urma să îi întoarcă viața pe dos. 

Oare „capitaliștii” au declarat război Uniunii Sovietice?

În noaptea lui 11 iulie 1986, a fost ridicat de către președintele sovietului sătesc, însoțit de un militar de grad înalt, și dus la comisariatul militar din Ialoveni. Totul s-a întâmplat atât de rapid încât nu-și amintește dacă și-a luat rămas bun de la familie sau nu. Primul gând era că „capitaliștii” declaraseră război URSS-ului, căci aceste mesaje dominau presa timpului. Simțea că ceva e neregulă, deși la televizor nu se anunțase niciun fel de vești rele. Atunci de ce fusese ridicat la mijlocul nopții?

Citește continuarea pe zdg.md.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării