Cum explică Țoiu interdicția aplicată lui Ceban: Legături complicate
Ministrul Afacerilor Externe din România, Oana Țoiu, a afirmat, joi, că decizia de interdicție de intrare în România luată în cazul primarului Chișinăului, Ion Ceban, a avut în vedere faptul că de mai multă vreme sunt documentate „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse.

Ea a menționat, pentru RFI, că decizia prin care Ion Ceban și încă doi cetățeni din Republica Moldova au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată din rațiuni care țin de siguranța națională, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
„În cazul domnului Ceban, pentru că este singurul nume public despre care pot vorbi, există de multă vreme documentate legături complicate ale dumnealui cu reprezentanți ai Federației Ruse. Pentru România este extrem de important ca acest tip de influență să fie limitată pe teritoriul nostru, mai ales că noi avem un număr foarte mare de cetățeni, care sunt și cetățeni români, și cetățeni ai Republicii Moldova. Este o decizie care a fost luată din rațiuni care țin de siguranța națională. Decizia de a nu permite accesul pe teritoriul României are drept efect direct decizia de a nu permite accesul pe teritoriul Spațiului Schengen”, a declarat Oana Țoiu.
Ea a subliniat că măsura nu a fost stabilită în mod direct de MAE, deoarece o astfel de hotărâre sau monitorizare nu țin de competența ministerului.
„Nu este o măsură pe care a luat-o Ministerul Afacerilor Externe direct, pentru că nu ține de competența noastră acest tip de monitorizare și acest tip de decizie pe siguranța națională. Este o decizie care este pornită din aceste rațiuni de siguranță națională, însă Ministerul Afacerilor Externe este un partener important în acest proces și pentru noi este foarte important, atât cât ține de noi și de celelalte ministere, să ne asigurăm că limităm acest tip de riscuri de influență și de prezență pe teritoriul nostru”, a explicat Țoiu.
În ceea ce privește alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova în luna septembrie, Oana Țoiu a declarat că este important ca în rezultatele scrutinului să se reflecte voința exprimată la referendumul privind aderarea la UE.
„Pentru noi este foarte important ca voința cetățenilor din Republica Moldova exprimată prin referendum și anume aceea de a adera la Uniunea Europeană să fie o voință care se reflectă în alegerile care urmează. Este foarte important ca ele să fie organizate corect și, în special, să fie niște alegeri păzite, protejate de ingerința altor state. Și, aici, România a trecut prin niște experiențe recent. Credem că putem fi de ajutor și în cadrul Uniunii Europene, și în relația bilaterală cu Republica Moldova, pentru a împărtăși parte din lecțiile pe care le-am învățat, parte din tacticile pe care le-am văzut folosite în aceste campanii”, a spus ea.
Amintim că Ministerul Afacerilor Externe al României a confirmat interdicțiile aplicate primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, de a intra pe teritoriul statului român.
Într-o declarație publică, Ceban a respins acuzațiile și a reclamat orchestrarea unei campanii politice murdare împotriva sa din partea guvernării de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu și PAS.
Citește și: Președintele PAS reacționează la acuzațiile lui Ceban: O conservă a Kremlinului
Citește și: Reacții, după ce Ceban a fost interzis în România și Schengen: Frumos cadou de la PAS
Citește și: Ceban, despre interdicția sa: E o înțelegere între Maia Sandu și Nicușor Dan