main logo
1837

Cum elimini mirosul de ţigară din locuinţă

Mirosul de fum de țigară este unul dintre cele mai persistente și mai neplăcute dintre mirosurile pe care le disting oamenii din cauza faptului că se impregnează rapid în haine, mobilier, păr și chiar în piele, ca să nu mai vorbim de gustul repugnant pe care îl lasă în gură.

Cum elimini mirosul de ţigară din locuinţăImagine simbol

Însă, prin aplicarea celor mai potrivite și mai eficiente metode acesta poate fi redus sau chiar eliminat, păstrând în acest fel un mediu curat și proaspăt în propria locuință, indiferent dacă ești sau nu fumător, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Ce este fumatul și de ce este dăunător 

Pentru a putea înțelege ce este și de ce miroase atât de urât fumul de țigară trebuie să știi ce este fumatul pentru că, deși poate părea surprinzător, mulți fumători nu știu exact ce presupune acest viciu. Practic, fumatul constă în inhalarea și expirarea fumului generat prin arderea frunzelor uscate de tutun atunci când se trage din țigară.

Odată ce ai aprins un capăt al țigării și tragi fumul în gură prin celălalt capăt, acesta se deplasează pe căile respiratorii, în plămâni, și prin fluxul sanguin către creier și alte organe, potrivit Cleveland Clinic. Țigările conțin nicotină, un alcaloid pirolidinic care provine din speciile genului Nicotiana din familia Solanaceae ordinul Solanales. Această substanță acționează asupra creierului pentru a crea o senzație relaxantă și plăcută, ceea ce se traduce prin instalarea dorinței de consum și apariția sindromului de abstinență la întreruperea consumului.

Dependența de nicotină apare atunci când nevoia de nicotină este foarte mare, iar persoana în cauză nu se poate opri din consumul produselor care conțin nicotina. Fumatul este un obicei dăunător pentru sănătate deoarece te expune unor afecțiuni cum ar fi cancerul pulmonar, accident vascular cerebral, atac de cord, diabet sau avort spontan în cazul femeilor însărcinate. 

De ce miroase atât de urât fumul de țigară 

În compoziția fumului de tutun au fost identificate peste 5.000 de substanțe chimice atunci când ard și multe dintre acestea sunt otrăvitoare. În plus, aproximativ 70 dintre ele sunt asociate direct cu diverse forme de cancer. Mirosul neplăcut pe care îl emană fumul de țigară este cauzat de un amestec periculos de compuși toxici, care sunt eliberați în timpul arderii tutunului, hârtiei și aditivilor și care se depun rapid pe orice suprafață și afectează sănătatea în mod ireversibil.

În afară de nicotină, fumul de țigară mai conține gudron, care are potențial cancerigen extrem de ridicat, poloniu-210, un element foarte radioactiv, arsenic, care poate cauza cancer de vezică urinară, afecțiuni renale și boli cardiovasculare și cadmiu, un metal toxic ce se acumulează în plămâni și sânge.

De asemenea, în fumul de țigară se regăsesc alte două substanțe toxice, care contribuie la mirosul înțepător: amoniac și benzen, acesta din urmă fiind una dintre cele mai cancerigene substanțe, care are legătură directă cu leucemia. Fumul de țigară mai conține beriliu, care este folosit și în reactoarele nucleare, și formaldehidă, un compus asociat cu cancerul nazal care este utilizat și în conservarea țesuturilor biologice, aflăm de la specialiștii din cadrul Cancer Research UK. 

Nu în ultimul rând, hidrocarburile aromatice policiclice (HAPs) sunt niște compuși cancerigeni ce persistă în aer și pe suprafețe pentru perioade lungi. De altfel, toate aceste particule microscopice se atașează de fibrele textile, de mobilier, pereți și chiar de păr și piele, ceea ce face ca mirosul să fie dificil de eliminat complet. 

Ce absoarbe cel mai bine mirosul de fum de țigară

Pentru a combate mirosul persistent de fum de țigară este important să folosești cele mai eficiente produse, care conțin substanțe ce absorb și neutralizează particulele din aer. Iată care sunt cele mai eficiente:

  • Bicarbonat de sodiu – acesta trebuie presărat pe covoare, pe mobilă, pe tapițerie, etc. și lăsat să acționeze câteva ore, după care trebuie aspirat. 
  • Cărbune activ – absoarbe mirosurile și toxinele din aer, fiind ideal pentru camerele în care s-a fumat intens.
  • Oțet alb – plasat într-un bol sau folosit pentru ștergerea suprafețelor, acesta ajută la neutralizarea mirosului de fum de țigară. 
  • Zaț de cafea – are un efect similar cu cel al bicarbonatului de sodiu, absorbind particulele responsabile de mirosul persistent de fum de țigară. 
  • Cafea prăjită – boabele de cafea sunt folosite în gospodării pentru neutralizarea mirosurilor, inclusiv al celui de fum de țigară. 
  • Spray pentru textile – folosește un spray special pentru eliminarea mirosurilor de pe țesături, cum ar fi cele care conțin molecule care neutralizează mirosurile. 
  • Plante de interior – cele mai bune sunt feriga și aloe vera, ambele contribuind la purificarea aerului din interior.

Cum elimini mirosul de fum de țigară 

Reziduurile de tutun pot rămâne în perdele, draperii, covoare și mobilă și se absorb în materialele moi și dure dintr-o casă. Pentru a elimina mirosul de fum de țigară trebuie să aplici câteva metode recomandate de experții de la RealSimple.com, după cum urmează:

Cum elimini fumul de țigară din casă 

În timp ce odorizantele de interiopr pot masca temporar mirosurile, cel mai bine este să înveți cum să scoți definitiv mirosul de fum din casă. Fumul se acumulează cu fiecare țigară fumată de terțe persoane, iar dacă se fumează intens într-o locuință, acesta va rămâne în locuință și pentru câteva luni sau chiar mai mult, situație în care va fi foarte greu de eliminat. 

Și asta, din cauza particulelor și a gazelor toxice care se pot impregna atât pe suprafețele dure, cât și pe cele moi. Nicotina contaminează chiar și praful, relatează HealthLine.com. Ca să elimini un miros vechi, persistent poți încerca următoarele soluții: 

  • Aerisește bine locuința prin deschiderea ferestrelor și a ușilor din interior, inclusiv pe cea de la intrare. În plus, pornește toate ventilatoarele pe care le ai, inclusiv hota din bucătărie și ventilatorul de la aerisirea băii. 
  • Înainte de a zugrăvi, spală pereții și tavanul cu un produs puternic, cum ar fi fosfatul trisodic, sau cu un amestec de apă și oțet. Apoi, utilizați un grund care conține un agent de etanșare a mirosurilor de orice fel. 
  • Scutură și aspiră toate covoarele și podelele din casă și îndepărtează orice alte suprafețe moi de pe pereți. 
  • Lăcuiește parchetul și orice suprafață și panouri din lemn. 
  • Curăță suprafețele cu gresie cu o soluție de 90% apă și 10% înălbitor sau oțet alb. 
  • Înlocuiește perdelele și draperiile în toată casa, inclusiv a jaluzelelor, dacă ai. 

Cum îndepărtezi mirosul de țigară de pe piele 

Cea mai ușoară metodă este să te speli pe mâini imediat ce ai terminat de fumat pentru că ținerea unei țigări îți va face degetele să miroasă foarte urât. Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu la câteva picături de săpun lichid pentru mâini în palmă, amestecă și freacă energic sub jet de apă caldă. Acordă atenție sporită pielii de sub unghii și zonelor dintre degete. De asemenea, spală-te și pe față. 

Pentru a menține mirosul neplăcut de țigări departe de piele este recomandat să te acoperi cât mai mult posibil zonele expuse în timp ce fumezi pentru că în acest fel vei păstra mirosul de țigară departe de piele. Nu ezita să folosești pentru mâini dezinfectant pe bază de alcool și curăță-te pe toate zonele de piele expuse, eliminând o parte din miros. Ai grijă să nu folosești dezinfectantul în zona ochilor. Poate să pară complet nepractic să faci duș după fiecare țigară, dar asigură-te că faci baie cât de des poți mai ales după activități care te fac să transpiri. 

Cum îndepărtezi mirosul de țigară din păr 

Dacă ai părăsit vreodată o încăpere în care s-a fumat la greu, fii sigur că fumul de țigară s-a impregnat și în păr. Pentru a evita situația neplăcută de a îmbâcsi perna pe care dormi noaptea este recomandat să te speli pe cap cu șampon și balsam înainte de a te băga în pat, cel mai bun mod de a elimina mirosul de țigară din păr. Acest lucru este valabil și pentru barbă și mustață, în cazul bărbaților. Dacă nu te poți spăla pe cap, există și varianta spălării uscată, care este la fel de eficientă. 

Cum îndepărtezi mirosul de țigară din gură

 Dacă fumezi, cel mai bun mod de a avea o respirație proaspătă și frumos mirositoare este să te speli pe dinți, să foloseși ață dentară, să faci gargară cu apă de gură pe bază de aloe vera sau mentă și să folosești un produs pentru curățarea limbii. Periajul dinților te va ajuta, de asemenea, să reduci petele pe care gudronul și nicotina le pot face să apară pe smalțul dinților. Totodată, este indicat să ai mereu la îndemână bomboane mentolate și gumă de mestecat care pot menține o respirație plăcut mirositoare. 

Cum îndepărtezi mirosul de țigară de pe haine 

Indiferent că vii dintr-un local unde se fumează ori obișnuiești să ieși ca să fumezi, trebuie să știi că vei aduce mirosul de țigară înapoi în casă dacă nu îl îndepărtezi imediat de pe haine. Pentru a evita această situație este bine să-ți speli hainele de mână folosind detergent în amestec cu o cană de bicarbonat de sodiu. 

Dacă o singură spălare nu este suficientă pentru a elimina mirosul, repetă procesul de câte ori este necesar înainte de a le băga la uscătorul de rufe. Setează-l la o temperatură scăzută deoarece căldura excesivă poate face ca moleculele de miros de țigară să se fixeze și mai adânc în țesătură, mai scrie HealthLine.com. 

O altă soluție eficientă pentru eliminarea mirosului de țigară de pe haine este un odorizant special pentru țesături sau un deodorant antiperspirant. 

Totuși, ține cont că acesta trebuie pulverizat pe tot articolul vestimentar pentru a obține rezultatele dorite. Unele parfumuri pot fi eficiente pentru a masca mirosul într-o anumită măsură, iar cele mai bune sunt cele cu aromă de portocale, grapefruit, eucalipt și lavanda. Nu uita să cureți și pălăriile, eșarfele, fularele, mănușile, pantofii și cizmele.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării