Cum e să scoți bani de pe card la magazinul din sat? Ce spun oamenii
Oamenii de la sate, care au carduri bancare, vor putea retrage bani de la magazinele care dețin terminale de plată. Deputații au votat în prima lectură un proiect de lege care le permite comercianților să ofere cetățenilor numerar prin terminale POS. Suma maximă ce va putea fi retrasă este de 1.000 de lei per tranzacție.

În localitățile rurale, oamenii salută inițiativa pentru că, spun ei, le va fi mai ușor să scoată banii de la terminal decât să meargă în centrul raional la bancă, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Mai ales la nivel local, unde populația nu are posibilitatea de a extrage de la bancomate, este binevenit, pentru că fie o persoană în vârstă, fie o mamă cu copii, care dețin carduri și nu au posibilitatea de a circula la municipiu. E foarte bine să poată extrage la necesitate în magazine.”
„E foarte bine cu cardurile că o să ia de la magazine cash, dar bătrânii, din păcate, nu au toți carduri, dar cred că pe viitor au să facă și bătrânii.”
„Cred că e foarte bine. Ideea a fost foarte bună, fiindcă noi nu avem posibilitate să mergem în fiecare zi în oraș și să scoatem banii de pe card.”
Administratorii de magazine însă nu sunt atât de optimiști. Potrivit acestora, cea mai mare problemă este lipsa cumpărătorilor și, respectiv, volumul mic de vânzări.
„Nu este convenabil pentru că tare puțin venit avem la vânzări. În sat, oamenii sunt puțini, târguiala merge slab de tot. Vine lumea și ia pâinică și la pâinică. În sat nu-i comod, în oraș - alte discuții. Ei cu cardul pot să achite, dar să eliberăm bani nu este de unde”, explică Iurie Dumitraș, proprietarul unui magazin.
Potrivit Băncii Naționale, în prezent, în Republica Moldova funcționează aproximativ 1.300 de bancomate, cele mai multe fiind concentrate în Capitală și în orașele mari. În schimb, peste 40.000 de comercianți din țară dețin terminale - o infrastructură care poate fi folosită pentru a facilita accesul populației la numerar.