main logo
10155

Cum deosebiți fructele și legumele pline cu nitrați: Sfaturile ANSA

În perioada caldă a anului, fructele și legumele sunt tot mai prezente pe rafturile magazinelor și în piețe. Totuși, odată cu cererea crescută, apare și riscul ca unele produse să conțină niveluri ridicate de nitrați – substanțe care pot deveni periculoase pentru sănătate, dacă sunt consumate în exces.

Cum deosebiți fructele și legumele pline cu nitrați: Sfaturile ANSAFoto: Imagine simbol

Mulți cumpărători recurg la aparate portabile, așa-numitele nitrometre, pentru a testa produsele direct în piață. Specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atrag atenția asupra faptului că aceste dispozitive nu oferă rezultate de încredere, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„Cantitatea de nitrați în produse poate fi depistată doar în urma analizelor de la laboratoarele acreditate. (...) Mulți practică utilizarea nitrometrelor, dar, cu regret, ele nu demonstrează cantitatea de nitriți din produsele cumpărate de undeva, deoarece aceste aparate nu sunt supuse controlului metrologic, respectiv nu sunt calibrate periodic. Totodată, cantitatea demonstrată de ele este una aproximativă, nu servește ca dovadă în caz de un litigiu sau pentru adresare în instanță de judecată”, a explicat adjuncta Direcției pentru Siguranța Produselor Alimentare de Origine Nonanimală de la ANSA, Svetlana Șveț, la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a elaborat un plan de monitorizare a nivelurilor de nitrați, în care sunt incluse și produsele autohtone.

„Agentul economic care are intenția să-și comercializeze produsele este obligat să facă investigații de laborator și să fie sigur că ele sunt bune, calitative și nu vor afecta sănătatea consumatorului”, a subliniat specialista.

Pentru a se asigura de calitatea produselor, consumatorii pot solicita certificatul de calitate. Potrivit Svetlanei Șveț, aceste documente sunt emise în baza unor investigații de laborator, realizate în baza probelor prelevate de inspectorii subdiviziunilor teritoriale ANSA. În acest certificat sunt indicate atât cantitatea maximă admisibilă de nitrați, cât și valoarea reală înregistrată în produsul analizat.

Chiar dacă nu există o metodă exactă la îndemâna cumpărătorilor, există câteva semne vizuale care pot ridica suspiciuni privind nivelul de nitrați.

„La roșii, la tăietură, nu trebuie să fie albicioasă sau mai deschisă decât coaja. Castraveții nu trebuie să fie moi. Morcovul, dacă este de dimensiuni foarte mari, iarăși indică prezența unei mari cantități de nitrați în compoziția lui. Verdeața masivă, cu tulpini groase și o culoare întunecată, indică, iarăși, o cantitate mare de nitriți în compoziție. Frunzele de salată, cu margini brune, frunzele superioare ale verzei mai întunecate sau chiar cu pete negre, de asemenea, indică acest lucru. Cartoful, dacă este moale, tot este un indicator care arată că este bogat în nitriți”, a explicat Svetlana Șveț.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării