Cum comentează Igor Dodon modificările la Legea avocaturii
Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și fostul șef de stat, Igor Dodon, a comentat modificările propuse la Legea Avocaturii. Acesta susține că, lupta politică din Moldova a trecut de pe terenul dezbaterilor politice în domeniul procedurilor penale, „folosite ca pârghii de presiune și de înlăturare a oponenților politici”.

Potrivit lui Dodon, aceste procese antidemocratice au afectat și activitatea avocaților din țară, transmite Știri.md.
„Avocații implicați în diverse proceduri penale nu fac politică, ei își fac meseria lor uzuala de protecție a drepturilor omului si servesc interesului justiției. Independența profesiei de avocat este crucială pentru statul de drept si democrație, deși ei și familiile lor sunt cei mai supuși presiunilor, în condițiile în care judecătorii și procurorii nu se mai bucură de independență față de puterea politică”, scrie Igor Dodon.
Liderul PSRM susține că Uniunea Avocaților din Moldova este astăzi ultimul bastion al libertății în justiție, în condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor „au devenit instrumente de pedeapsă în mâinile partidului de la guvernare”.
Acesta menționează că este foarte important ca avocații să fie liberi și independenți, pentru a lupta corect și eficient pentru drepturile și libertățile tale de om și cetățean, atunci când ele sunt încălcate sau limitate.
„Doar avocații liberi pot să apere drepturile și libertățile omului. Independența și libertatea profesiei de avocat este o sacralitate pe care statul nu trebuie să o calce în picioare”, scrie Dodon.
În context, liderul PSRM a venit cu un apel public în adresa actualei guvernări: „Fac apel la actuala guvernarea să-şi tempereze poftele autoritare şi să renunțe necondiționat la modificările la legea avocaturii. Dar, totodată, înțeleg că această guvernare nu ascultă de vocea trează a poporului și a opoziției. De aceea, toate abuzurile acestei guvernări vor fi anulate imediat după alegerile parlamentare. Nu a mai rămas mult de așteptat”.
Amintim că avocații intră în grevă generală de pe 15 până pe 25 iulie. O decizie în acest sens a fost luată la ședința Consiliului Uniunii Avocaților din data de 11 iulie. Totodată, s-a decis desfășurarea Congresului extraordinar al avocaților în data de 25 iulie.
Avocații acuză Parlamentul de modificări netransparente în Legea privind avocatura. Aceștia acuză un atac fără precedent asupra independenței și autonomiei profesiei. Totodată, avertizează că aceste modificări ar putea transforma profesia de avocat în una subordonată politic.
În replică, deputata Partitului Acțiune și Solidaritate, Efimia Bandalac, a scris că noile modificări nu vor afecta exercitarea acestei profesii.