main logo
1238

Cum are loc sortarea deșeurilor menajere în municipiul Chișinău

Primăria Chișinău informează că deșeurile evacuate de Î.M. Regia „Autosalubritate" sunt înhumate selectiv la poligonul municipal de la Țânțăreni.

Cum are loc sortarea deșeurilor menajere în municipiul ChișinăuFoto: chișinău.md

Serviciul de evacuare și transportare a deșeurilor menajere solide presupune un proces complex, care include colectarea, transportarea, sortarea, reciclarea, înhumarea și tratarea acestora, transmite Știri.md.

În Chișinău, deșeurile reciclabile pot fi stocate în cele peste 1.500 de containere de culoare verde, galbenă și albastră amenajate la platformele de depozitare a deșeurilor de către Î.M. Regia „Autosalubritate", iar cele biodegradabile - în containerele zincate. 

La unele adrese, deșeurile trebuie aruncate în 2 fracții (biodegradabile și reciclabile), unde sunt amenajate platforme modulare.

Toate deșeurile stocate în containerele colorate sunt evacuate gratuit de către operatorul de salubritate, separat, la stația de transbordare din Capitală. 

Aici gunoiul este sortat după culoare și material. Ulterior, Regia „Autosalubritate" transmite deșeurile către agenții economici de profil care le reciclează și valorifică.

O parte din deșeuri este sortată manual de către muncitorii Î.M. Regia „Autosalubritate". Deșeurile care nu sunt contaminate cu resturi organice și mai au șansa de a fi reciclate sunt sortate manual de muncitorii Regiei. 

Masa respectivă (pet-ul, sticlă, fier uzat, carton) este ridicată de la stația de transbordare de agenții economici care se ocupă de reciclare. 

Unii parteneri ai Î.M. Regia „Autosalubritate" valorifică deșeurile pe teritoriul republicii, iar o altă parte merge la export pentru valorificare în afara țării.

De exemplu, sticla este reciclată și valorificată în permanență, trecând la nesfârșit prin acest proces, fără a se pierde din cantitatea sau din puritatea ei.

Restul deșeurilor care nu pot fi reciclate sunt depozitate la poligonul municipal de la Țânțăreni. Însă procesul nu se termină aici, acesta continuă prin captare, înhumare și tratare.

Grație compactorului procurat de municipalitate, deșeurile care nu pot fi reciclate sunt compactate mai dens, la o adâncime de 2 metri, fiind acoperite cu 3 cm de sol, pentru a stopa fracția ușoară. 

Baza gropii de gunoi are un strat izolator de circa 1 metru argilă, care reprezintă stratul impermeabil, ce nu permite pătrunderea substanțelor toxice în sol. 

Ulterior, toată substanța toxică ce se scurge din deșeuri este procesată de Stația de tratare a levigatului. Instalația are o capacitate de prelucrare de 150 m3 /zi de substanță toxică și funcționează după principiul de osmoză inversă.

Testele de laborator ale apei tehnice (obținută în urma prelucrării levigatului) au demonstrat că aceasta poate fi folosită inclusiv pentru irigarea terenurilor agricole. Grație Stației de tratare, toată substanța toxică care ar fi poluat solul și apele subterane este tratată și „transformată" în apă tehnică.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării