Cum arată un liceu din Bălți, renovat cu aproape 30 de milioane de lei
Condiții bune pentru elevi și profesori, mai multă energie verde și economii la facturi. Este rezultatul unui proiect de modernizare la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți. Lucrările au durat tocmai patru ani din cauza pandemiei, al războiului din Ucraina, dar și a unor probleme cu prima companie de construcții contractată.

Instituția de învățământ cu predare în limba rusă și-a schimbat aspectul radical. Elevii spun că, acum, condițiile de studii sunt mult mai bune, iar promovarea orelor este o adevărată plăcere, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.
„Eu și toți colegii mei suntem încântați de reparația făcută, de școala noastră nouă, pentru că avem condiții foarte bune. Studiile sunt mai plăcute pentru că atmosfera la ore este alta și totul este nou. În al doilea rând este mai plăcut pentru că este eficient energetic. Știți, acum este foarte important să te gândești nu doar la confortul nostru, dar și la confortul planetei. Suntem foarte bucuroși să fim parte la asta.”
„Sunt foarte bucuros de faptul că școala noastră a obținut acest grant și că s-a făcut această reparație frumoasă. Putem învăța în condiții optime. Dacă este să comparăm școala noastră cu altele – diferența este ca între cer și pământ”, au spus elevii.
În cadrul proiectului „Sporirea eficienței energetice” au fost montate geamuri și uși noi, clădirea a fost izolată termic, iar sistemul de încălzire și blocurile sanitare au fost renovate.
„Avem săli renovate, avem reparația capital a sistemuluid e încălzire, de ventilare, avem panouri fotovoltaice, lucru care ne va permite să facem economii la energia electrică. În fiecare sală de clasă avem becuri LED, instalate în fața tăblii pentru a nu afecta vederea copiilor”, a povestit Angela Murzac, directoarea L.T. „Dimitrie Cantemir” din Bălți.
La evenimentul de inaugurare au fost prezenți Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mažeiks și Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
„Grație acestui proiect am reușit să reducem consumul de energie cu 60%, am redus emisiile de CO2 tot cu 60%. Este bine pentru mediul înconjurător, este bine pentru economie și pentru cei care vor învăța aici”, a declarat Janis Mažeiks, Ambasadorul UE la Chișinău.
„Sunt lucrări de renovare, dar și de creștere a eficienței energetice. Ați văzut că sunt panouri solare pe acoperiș, au schimbat ferestrele, ușile, sostemul de ventilare. Trebuie să devină un standart pentru țara noastră la care noi trebuie să tindem. Vreau doar să mulțumesc partenerilor, în mod special Uniunii Europene, Germaniei, pentru suportul financiar pe care l-au acordat acestui proiect”, a menționat Andrei Spînu, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Pentru realizarea proiectului, UE a oferit aproape 24 de milioane de lei. Primăria locală a contribuit cu încă 4,6 milioane de lei pentru lucrări de interior.
Iar primarul municipiului a promis elevilor și profesorilor să aducă în ordine și curtea școlii.
„Vă promit că, în curând, vom realiza un proiect și vom pava curtea. Cu propriile noastre eforturi vom repara drumului din curțile din preajmă, pentru a putea veni la școală”, a conchis Nicolai Grigorișin, primarul mun. Bălți.
Lucrările de sporire a eficienței energetice în liceu au fost finanțate de Uniunea Europeană și implementate de Agenția de Dezvoltare Regională Nord.