Cum arată satul Borogani, care acum doi ani era împânzit de gunoi
Infrastructura de salubrizare prinde tot mai mult contur în satele din Moldova. Este și cazul localității Borogani, din raionul Leova, care acum doi ani era împânzită de gunoișți neautorizate, iar acum se bucură de un serviciu de colectare separată a deșeurilor funcțional. Gospodăriile din localitate au primit câte două pubele - una neagră pentru deșeuri menajere și alta galbenă pentru cele reciclabile.

Satul Borogani din raionul Leova are puțin peste patru mii de locuitori și este considerat cea mai mare așezare rurală din raion. Anterior, în localitate au fost depistate cinci gunoiști neautorizate și alte două în afara satului. Acestea au fost eliminate cu ajutorul asistenței suedeze în cadrul unui proiect implementat de PNUD. Tot în cadrul proiectului, a fost dezvoltat serviciul comunal de gestionare a deșeurilor solide, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
Maria Talai se numără printre locuitorii care au primit containere pentru colectarea separată a deșeurilor. Femeia povestește că de mai bine de doi ani, sortează gunoiul din gospodărie, iar satul a devenit mai curat.
„E foarte comod pentru că am închis tomberonul, nu intră nimic, pisică, câine să-l împrăștie. Transportul vine la poartă să-l ia, l-am scos la poartă și îl ia și n-am nicio problemă”, povestește Maria Talai.
Sofia Butnarciuc este una dintre membrele grupului de inițiativă, care a mers din poartă în poartă și le-a povestit oamenilor despre importanța sortării deșeurilor.
„Am mers prin sate cu chestionare, am discutat cu oamenii, la noi, de exemplu, toți vecinii avem tomberoane și e cu mult mai curat. Înainte, gunoiul putea fi aruncat peste tot. Puneam înainte în saci, acum, am luat și am pus în tomberon. Pe lună costă 50 de lei. Pe timp de vară tomberoanele galbene le iau în fiecare lună, negre le iau de două ori pe lună”, spune Sofia Butnarciuc.
În cadrul proiectului au fost achiziționate utilaje specializate pentru presarea plasticului. Autoritățile locale spun că pe lângă lipsa resurselor financiare pentru serviciul de colectare a deșeurilor, cel mai complicat a fost să schimbe obiceiurile oamenilor de a arunca gunoiul la întâmplare.
„Acest serviciu cere de la oameni să-și schimbe anumite obiceiuri, să devină mai responsabili, să-și schimbe mentalitatea și viziunea. Noi eram conștienți că trebuie să lucrăm mult cu populația”, menționează primarul satului Borogani, Elena Savițchi.
Sistemul de colectare separată a deșeurilor este funcțional în satul Borogani din 2022. Alte peste 30 de comunități din Republica Moldova au obținut granturi de până la 16 mii de dolari pentru realizarea inițiativelor menite să sporească reziliența comunităților la schimbările climatice, să reducă riscurile dezastrelor și să contribuie la dezvoltarea durabilă a localităților.