main logo
1287

Cum arată noul monument al eroilor neamului din satul Fundurii Vechi, Glodeni

După mai multe decenii, istoria a fost reconstruită în satul Fundurii Vechi din raionul Glodeni. Aici a fost inaugurat monumentul eroilor neamului căzuți în primul Război Mondial. Evenimentul a adunat zeci de localnici, autorități din Chișinău și România.

Cum arată noul monument al eroilor neamului din satul Fundurii Vechi

,,Pentru prima dată e la noi în sat un astfel de eveniment. E ceva nou, am auzit atâtea lucruri interesante.”

,,Pentru satul nostru este foarte important, pentru că avem și străbunei, bunei care au luptat pentru pace, pentru dreptate și ne dorim în continuare să avem pace.”

,,Țin minte că atunci când eram mică, un astfel de monument era în acea parte a satului. A dispărut, s-a stricat. E foarte important pentru noi.”

,,Acum avem posibilitatea ca fiecare dintre noi să ne amintim despre eroii căzuți în Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial. În primul rând noi așa ne educăm copiii și pe noi”, au spus sătenii Fundurii Vechi, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Monumentul întruchipează doi soldați din bronz, unul căzut pe câmpul de luptă și camaradul care îl sprijină cu drapelul în spate și arma în mână.

,,Ceea ce se întâmplă astăzi este revenirea la adevărul istoric și geografic. Noi suntem români. Că suntem moldoveni, că suntem pe o parte sau alta a Prutului, asta este voia Domnului că ne-am născut aici, dar toți ne-am născut români”, a menționat Boris Volosatîi, deputat în Parlamentul României.

,,Noi aducem un omagiu astăzi ostașilor români care au murit pe câmpurile de bătălie, dar tot azi, aici, vrem să arătăm tinerilor o lecție adevărată de istorie, o lecție din care dumnealor trebuie să înțeleagă că ne-am dat viața pentru viitorul luminos al copiilor”, a adăugat Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.

Monumentul cu o înălțime de 5,5 metri a fost reconstruit la iniţiativa Asociației Obștești „Monumentum”, în colaborare cu primăria locală.

,,Inima de beton a monumentului și pavajul au fost realizate de către primăria satului Fundurii Vechi, consilieri și unii sponsori locali. Piatra și bronzul s-a făcut datorită asociației și a unor oameni cu suflet, dar și a sculptorului Veaceslav Jiglițchi, care, practic a donat acest bronz pentru că l-a făcut la prețul real, nu cel de piață. Iar piatra a fost realizată de către sculptorul Vladislav Lozan din Cosăuți”, a declarat Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Obștești „Monumentum”.

Pe monument au fost eternizate numele a 30 de eroi.

,,Evenimentul de azi face parte dintr-un șir, de un val de evenimente culturale de acest gen. Chiar duminică am participat la deschiderea monumentului lui Ferdinand la Orhei. S-a deschis și monumentul lui Titu Maiorescu și în general asistăm la o perioadă care întradevăr, conștiința națională se trezește și oamenii au înțeles că păstrând memoria își vor crea punți pentru viitor”, a spus Vitalie Gavruc, deputat în parlamentul R. Moldova.

La eveniment a fost prezent și Ion Mărgineanu, profesorul și fostul deputat care în 2018 a străbătut pe jos distanța de la Bălți la Alba Iulia, pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

,,S-ar putea întâmpla, că ceea ce se întâmplă acum în lume, ar putea să aducă la reunire cu țara noastră, or independența pe care am proclamat-o atunci are stația terminus și stația terminus este numai unirea Moldovei cu țara România mamă”, a povestit Ion Mărgineanu, deputat în primul parlament R. Moldova.

Monumentul a fost ridicat în anul 1938 și distrus parțial în 1940. Peste încă două decenii, în anul 1962, acesta a fost făcut una cu pământul.

,,Acești eroi sunt buneii, străbunicii noștri și fiecare elev, cetățean din localitate trebuie să cunoască cine sunt ei. Eu cred că acest monument este un simbol al păcii, bunăstării, dar și a viitorului bun al localității Fundurii Vechi”, a spus Anatol Gnatiuc, primar s. Fundurii Vechi, r. Glodeni.

,,Mă bucur că în această perioadă de grea încercare, când mai mulți se luptă cu corupția, hoții, bandiții, probleme sociale și financiare, unii reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale se întorc cu fața și spre cultură, spre obiceiurile și tradițiile noastre, spre patrimoniul imaterial care în ultima perioadă a fost lăsat de izbeliște”, a conchis Ion Cojocari, președintele r. Glodeni.

Amintim că, la începutul acestei luni, la Ocniţa a fost inaugurat un monument dedicat eroilor armatei române căzuţi la datorie în 1941. Crucifixul a fost ridicat, de asemenea, graţie preşedintelui Asociaţiei Obşteşti „Monumentum”, Iulian Rusanovschi.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării