Cum arată noii copaci de pe bd. Renașterii Naționale. Ixari: Au în jur de șase metri
Natalia Ixari, consiliera primarului de Chișinău, a prezentat imagini de pe bulevardul Renașterii Naționale din Chișinău, arătând cum sunt plantați noii copaci, care, potrivit acesteia, au o înălțime de aproximativ șase metri. Ixari a admis că „poate este și o greșeală a Preturii, a Primăriei că nu au informat anterior că urmează să fie scoși acești copaci”.

Pe data de 17 aprilie, consiliera primarului municipiului Chișinău a spus că pe bulevardul Renașterii Naționale se plantează deja noii copaci, care au „în jur de șase metri”, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.
„Copacii anteriori erau deteriorați, bătrâni și bolnavi. (…) Poate este și o greșeală a Preturii, a Primăriei că nu au informat anterior că urmează să fie scoși acești copaci”, a menționat Ixari.
Amintim că, pe data de 16 aprilie, pe rețelele sociale au apărut imagini cu arbori doborâți pe bulevardul Renașterii Naționale, sectorul Râșcani, din Chișinău. Un internaut a menționat că toți copacii de pe bulevard au fost tăiați, iar altul a precizat că aceștia erau sănătoși.
Drept reacție, Primăria Chișinău a declarat că defrișările au fost efectuate în urma unei „analize ample a fiecărui arbore în parte”. Potrivit autorităților, s-au luat în considerare „coronamentul neuniform, prezența bolilor, gradul de afectare a trunchiului și rădăcinilor, precum și riscurile pe care arborii le prezentau pentru siguranța pietonilor și a traficului”. Autoritățile au precizat că în locul arborilor extrași „vor fi plantați frasini – o specie rezistentă, adaptabilă și estetică”. În aceeași zi, pretorul sectorului Râșcani Mihail Furculiță a precizat că sunt defrișați „teii vechi care erau destul de bolnavi”.
Tot pe data de 16 aprilie, Agenția de Mediu a declarat că lucrările de tăiere a arborilor au fost efectuate legal și că a emis o autorizație în acest sens. Potrivit instituției, se prevede extragerea a 70 de exemplare nesatisfăcătoare și transplantarea a 67 de exemplare. Totodată se prevede plantarea a 316 arbori noi: 213 de specia frasin comun și 103 de specia salcie globoasă sau vișin globular.