main logo
1803

Cum arată generatorul care a salvat pacienții din Sângerei

În urma deconectării energiei electrice de ieri în R. Moldova, mai multe spitale din țară s-au pomenit în beznă, iar cele care au avut posibilitatea, și-au conectat generatoarele.

Cum arată generatorul care a salvat pacienții din SângereiFoto: nordnews.md

Potrivit ministrei sănătății Ala Nemerenco, spitalele din țară dispun de 77 de generatoare electrice, printre care cel din Sângerei, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Generatorul de aici este manual și are o capacitate de 20 kw/1 oră, suficient pentru a alimenta cu energie electrică doar o parte a instituției medicale.

Generatorul spitalului nu este în regim automat, noi îl pornim singuri. Este om care răspunde de acest generator și îl deservește. Asta-i situația, deci ieri ne-am isprăvit foarte bine. Alimentează blocul chirurgical, blocul de operații, reanimarea, inclusiv cazangeria și blocul alimentar, a spus șeful serviciului tehnic al spitalului din Sângerei.

Spitalul este în așteptarea unui generator nou, cu o capacitate mai mare, pentru a asigura cu energie întreaga instituție, în caz de necesitate.

Am înțeles că au fost de la ambasada Franței câțiva reprezentanți care urmează să doneze Ministerului Sănătății câteva generatoare performante și ne-au inclus în listă la un generator la 100 de kw de cai putere și care se va porni în regim automat”, a mai spus Iurie Meghega.

Spitalele din țară au nevoie de încă cel puțin 55 de generatoare electrice performante.

„Am identificat partenerii care ne vor ajuta. Unele spitale se confruntă cu probleme la conectarea lor (manuală și nu automată), fiind induse de starea rețelelor electrice în spitale. 

Ieri, nu s-a înregistrat niciun caz ieșit din comun în urma deconectării electricități, operațiile au continuat sub includerea automată a generatoarelor, ventilatoarele și monitoarele în secțiile terapie intensivă au lucrat. Facem tot posibilul ca să suplinim necesarul lipsă într-un timp cât mai scurt”, a scris ministra sănătății pe pagina sa de Facebook.

Aflată ieri în nordul R. Moldova, Natalia Gavrilița a declarat că este la curent cu problema lipsei generatoarelor și a promis că va aborda acest subiect în mod prioritar.

Am discutat despre câteva incidente unde nu s-au pornit generatoarele. Noi am lucart ca să aducă generatoare acolo unde este posibil. Vom discuta acest subiect imediat după eveniment, a declarat Natalia Gavrilița.

Pe țară, din cele 59 de spitale, doar 15 spitale sunt asigurate cu generatoare cu o capacitate care acoperă toate necesitățile instituțiilor medicale. Printre spitalele care nu au niciun generator este cel din Orhei, Spitalul de Psihiatrie din Bălți, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, dar și două spitale municipale.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării