main logo
6181

Cum a scos Șaran brățara. Reacția Inspectoratului Național de Probațiune

Poliția a publicat imagini video surprinse de o cameră de supraveghere în care se vede momentul în care Mihail Șaran și-a scos brățara electronică prin care era monitorizat de Poliție. Internauții au observat că acesta a scos-o fără prea mare efort, fapt care a trezit nenumărate întrebări în spațiul public.

Cum a scos Șaran brățara. Reacția Inspectoratului Național de Probațiune

Reprezentanții din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune, cel care asigură participanții monitorizării electronice cu utilajul electronic și alt suport logistic necesar, au declarat pentru agora.md că brățara urmează a fi supusă unei expertize, transmite Știri.md.

"Se aplică pentru toți aceeași brățară, din video se vede că el trage cablul de pe picior. Echipamentul a fost ridicat de către grupa operativă pentru ulterioara expertiză. Din câte mi s-a comunicat, brățara a fost ruptă, deteriorată complet. Atât timp cât nu o să avem de la expertiză nu o să mă pot expune. (...) Brățara așa cum se montează, așa se demontează de către inspectorul Direcției monitorizare. Se aplică la picior, se înșurubează în bolturi, sunt momente tehnice care nu e atât de ușor. (...) Per general nu am avut cazuri să o scoată așa", afirmă Nicolae Furtună, șeful Direcției monitorizare electronică din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune.

Cum funcționează brățara?

Din punct de vedere tehnic, sistemul e compus din monobloc, brățară și GPS tracker. Brățara este atașată la piciorul persoanei monitorizate și rămâne așa pe toată perioada prevăzută în decizie. Totodată, persoana poartă și GPS trackerul, de obicei atașat la centură. Bateriile dispozitivelor țin până la jumătate de an și nu trebuie reîncărcate. La fel, brățara este rezistentă la apă și nu e simplu de deteriorat. Mai mult decât atât, persoana monitorizată poartă răspundere materială pentru acest bun.

Brățările sunt produse de o companie din Moldova, iar prețul estimativ este de circa 6.500-6.800 de lei pentru o unitate.

În caz de tentativă de a desface, deșuruba, de a sparge dispozitivul, este informată imediat Direcția monitorizare electronică. Anterior, responsabilii au declarat pentru AGORA că sunt înregistrate până la 20 de cazuri de deteriorare pe parcursul unui an.

Întreg procesul de monitorizare este asigurat de un departament aparte al Inspectoratului Național de Probațiune. În jur de doi-trei angajați ai INP urmăresc zilnic, pe o hartă, traiectoriile de deplasare a celor care poartă brățările electronice și intervin în caz de încălcări. În medie, sub observația lor sunt circa 100 de persoane în fiecare zi.

Amintim că Șaran nu s-a prezentat la pronunțarea încheierii judecătorești. În schimb, după ședința de examinare a demersului procurorului, până la pronunțarea încheierii, învinuitul s-a deplasat în parcul „Dendrariu”. Acolo, acesta a forțat și a înlăturat de pe corp brățara electronică în baza căreia era monitorizat de oamenii legii, a aruncat haina în care era îmbrăcat pentru ca să nu fie recunoscut și a evadat. 

Fondatorul Bismobil Kitchen a fost reținut acum două luni, pe Aeroportul de la Chișinău, în timp ce încerca să părăsească R. Moldova. Ulterior a fost mutat în arest în Penitenciarul nr. 13, iar săptămâna trecută a primit mandat de arest la domiciliu.

În schema Bismobil Kitchen, prejudiciul estimat cifrează aproape 40 de milioane de lei, cu 158 de victime în Moldova. La sfârșitul lunii martie, în același dosar a fost reținută și Andriana Brașoveanu, administratoarea celor 40 de firme pe care acționa Bismobil Kitchen. Aceasta a fost arestată și plasată în arest la domiciliu în România.

Citiți și: 

Avocatul fondatorului Bismobil Kitchen explică cum a fugit clientul său

Mihail Șaran, fondatorul Bismobil Kitchen, se întoarce în penitenciar

Primele declarații ale fondatorului Bismobil Kitchen: O companie stă în spate

Ai fost tras pe sfoară de Bismobil Kitchen? Cum poți acționa

Fondatorul Bismobil Kitchen ar fi făcut presiuni asupra martorilor

Noi percheziții în dosarul escrocheriilor comise de Bismobil Kitchen

Fondatorul companiei Bismobil Kitchen rămâne în arest pentru încă 30 de zile

Dosarul Bismobil Kitchen: Descinderi în mai multe județe din România

Fondatorul Bismobil Kitchen, Mihail Șaran, plasat în arest la domiciliu

A fost arestat administratorul de la Bismobil Kitchen România


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării