main logo
1264

Cum a fost sărbătorit Paștele Blajinilor în satul Surchiceni

Oamenii din Surchiceni, raionul Căușeni, au marcat sâmbătă Paștele Blajinilor, păstrând tradițiile și obiceiurile strămoșești. Cu lumânări aprinse, pomeni și rugăciuni, sătenii s-au adunat la cimitir pentru a-i comemora pe cei încetați din viață. Sărbătoarea i-a adunat pe mulți plecați peste hotare, care au venit acasă.

Cum a fost sărbătorit Paștele Blajinilor în satul SurchiceniFoto: Moldova1.md

Mariana și Oleg Pelin au venit de sărbătorile pascale din Italia, o tradiție pe care o păstrează de mai mulți ani, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„A fost o perioadă când nu prea veneam. A fost dureros. Ne trimiteau fotografii, video. Prezența e alta. Încercăm, începem să revenim în Moldova”, spune femeia.

„Acesta e locul unde ne întâlnim, după aia gata. Toată mahalaua e aici. Eu nici nu vreau să plec înapoi”, mărturisește Oleg Pelin.

Elena Armaș nu a fost la Paștele Blajinilor de mai bine de 14 ani. Și-a adus și copiii, curioși să afle despre tradițiile de Blajini.

„Am socrii mei aici îngropați. Am venit să ne vedem cu rudele, să ne întâlnim, să-i pomenim, să ne rugăm să aibă lumină veșnică, să păstrăm neamul, tradițiile și să fie continuitate la ceea ce ne-au dat părinții, buneii. Am trei copii și nu au văzut tradițiile și obiceiurile noastre, și tot întreabă ce se întâmplă acum, ce facem acum”, spune femeia. 

Și alți săteni au povestit cum își pomenesc răposații.

„Torn la morminte câte un pahar de vin. - Este sfințit, da? - Da”;

„Noi venim să-i pomenim pe cei petrecuți în ceruri care ne privesc și ne așteaptă”;

„Avem ocazia încă o dată să ne revedem cu familia integră, mulți suntem reveniți acasă de peste hotare”, zic oamenii. 

Tradiția de a sărbători Paștele Blajinilor sâmbăta este păstrată de ani buni în localitatea Surchiceni, după ce au fost închise multe biserici din zonă în perioada sovietică.

„Sâmbătă se face la Surchiceni, duminică la Baimaclia și luni se face Paștele Blajinilor la Taraclia. Nu trebuie să facem din cimitire restaurante, cafenele. Să venim cu o păscuță, cu lumânărică, vreo două ouă roșii în memoria Domnului Isus Hristos că a fost răstignit, cu o sticlă de vin și pomenire să le facem, rugăciune. Asta e principalul”, menționează preotul Augustin Miron.

În acest an, moldovenii marchează Paștele Blajinilor în zilele de 27 și 28 aprilie. În aceste zile, declarate oficial libere, moldovenii merg la cimitir pentru a cinsti amintirea celor răposați.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării