main logo
1592

Cum a fost celebrată Ziua Culturii la Academia de Științe a Moldovei

Ședința festivă intitulată „Eminescu în vers și în cânt”, care a avut loc la Academia de Științe a Republicii Moldova, a fost desfășurată cu fast și solemnitate.

Cum a fost celebrată Ziua Culturii la Academia de Științe a MoldoveiFoto: Moldova1.md

„În ultimul timp noi organizăm ședințele festive împreună cu Academia Română, dăm un exemplu societății. Ziua Națională a Culturii, cum o numim la noi și Ziua Culturii Naționale cum se numește în România, dar, de fapt este o cultură și trebuie împreună să sărbătorim”, spune președintele AȘM, Ion Tighineanu, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.

De menționat că, în premieră, la Chișinău, Ziua Națională a Culturii a fost sărbătorită la data de 15 ianuarie 2023, în România la data de 7 decembrie 2010, ziua de naștere a marelui poet român Mihai Eminescu.

„Cred că e cel mai mare dar pe care Dumnezeu ni la dat, un poet care a scris cu mâna lui Dumnezeu, fiind și astăzi în rândul celor mai mari personalități. Eminescu singur se promovează în lume cu valoarea lui absolut universală”, declară academicianul Mihai Cimpoi.

Protagonistul manifestației culturale desfășurate la cel mai înalt for științific din țară a fost compozitorul Eugen Doga, pentru care poezia lui Mihai Eminescu este o sursă inepuizabilă de inspirație muzicală.

„Atâtea au rămas încă de făcut pe tema lui Eminescu... Am îndrăznit să pun mâna pe opera sa, înțelegând profund că trebuie să fii o persoană adecvată; Eminescu nu are egal, este imposibil de comparat. Mă bucur că această îndrăzneală m-a condus într-o lume pe care altfel nu ar fi fost să o cunosc”, susține Eugen Doga. 

În cadrul festivităților dedicate Zilei Naționale a Culturii, Academia de Științe a acordat diplome și medalii unui grup select de personalități remarcabile din domeniul cultural, recunoscându-le contribuția deosebită pe parcursul anului 2023.

Cu un suflet luminat de genialitate și o conștiință vastă, Mihai Eminescu rămâne o comoară neprețuită în peisajul cultural. Versurile sale, strălucesc adânc în inimile noastre. Ca un maestru al cuvântului, Eminescu a țesut înțelesuri în pânza timpului, iar fiecare strofă e o călătorie spre frumusețea pură a gândirii și sentimentului. În universul său poetic, găsim o comoară a spiritualității, iar fiecare cuvânt este o notă într-o simfonie a eternității.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării