main logo
3835

Cu ajutorul UE și al sătenilor, Văleni a devenit o atracție turistică

În ultimii ani, Uniunea Europeană a contribuit cu zeci de milioane de lei la dezvoltarea turismului rural din Republica Moldova. Sprijinul a mers, în mare parte, către micii antreprenori care au transformat gospodării obișnuite în agropensiuni primitoare.

Cu ajutorul UE și al sătenilor, Văleni a devenit o atracție turisticăFoto: Moldova 1

Cu ajutorul fondurilor europene, turismul de la sat înflorește, iar comunitățile locale se dezvoltă prin atragerea vizitatorilor din întreaga lume. Satul Văleni din raionul Cahul este un exemplu în acest sens. Cu mici investiții, dar cu o dorință mare din partea autorităților și a sătenilor, localitatea s-a transformat într-o adevărată atracție turistică, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Viorica Cebanu din satul Văleni este profesoară de limba română și acum doi ani a decis să transforme casa părintească într-o pensiune turistică. A avut nevoie de aproape 150.000 de lei pentru reabilitarea locuinței. Mai bine de jumătate din această sumă i-a fost oferită sub formă de grant în cadrul unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană.

„Am făcut condiții decente de trai, dar în același timp, am încercat să păstrăm autenticul. Ceea ce au părinții noștri în casă - am păstrat absolut totul. Casa părintească nu se vinde. Casa părintească se face vie, se vopsesc ochii, și se așteaptă oaspeții”.

Pensiunea găzduiește anual peste 100 de turiști, majoritatea din România. Sunt atrași de farmecul autentic al locului și ocazia de a se bucura de o atmosferă care amintește de vremurile de altădată.

Iar Vera Caminschi administrează un complex turistic cunoscut pentru singurul muzeu al pâinii din Republica Moldova. Acum câțiva ani, antreprenoarea a obținut un grant european de 25.000 de euro pentru dezvoltarea afacerii.

„Am avut posibilitatea să extindem spațiile de cazare, acele care le-am avut existente. Asta ar însemna încă șase camere cu șase băi. Am devenit foarte vizibili. Pentru că prin intermediul acestui proiect noi am putut face și o pagină web. Ne vin turiști din Europa și din alte state”.

Și soții Boieru administrează o afacere în domeniul turismului, susținută financiar de Uniunea Europeană.

„Trebuie să ne închinăm până la pământ celor care ne susțin în afaceri, în promovarea tradițiilor locale, în susținerea afacerilor. Fiindcă noi putem să trăim aici, să ne dezvoltăm”.

Amplasată la marginea Rezervației Naturale „Prutul de Jos”, localitatea Văleni atrage anual mii de turiști din întreaga lume. Peisajele rurale autentice și ospitalitatea localnicilor au devenit cartea de vizită a satului. În ultimii ani, tot mai mulți localnici au început să valorifice potențialul turistic al zonei, cu ajutorul fondurilor europene.

„Cred că în jur de un milion de euro a fost investiți în localitatea Văleni din sursele Uniunii Europene. Europa ne învață cum să fim gospodari la noi acasă”, a menționat primarul satului Văleni, Silvia Știrbeț.

Majoritatea investițiilor europene au fost făcute în cadrul programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, implementate de PNUD și UNICEF. Proiectul, cu o valoare totală de 23 de milioane de euro, susține dezvoltarea social-economică și potențialul turistic a regiunilor Cahul și Ungheni.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării