Totodată, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au anunțat că agricultorii afectați vor putea depune cereri pentru a primi ajutor de la stat.
Criză în agricultura din R. Moldova: 300 de hectare de rapiță, înghețate
În dimineața zilei de 12 aprilie, un agricultor din Moldova a semnalat o problemă majoră pentru sectorul agricol, cauzată de temperaturile scăzute care au persistat în ultimele zile. Potrivit acestuia, este deja a cincea zi consecutivă în care noaptea au fost înregistrate înghețuri severe, iar rapița de pe 300 de hectare riscă să fie iremediabil afectată.

„Rapița este bârnă, înghețată. Să dea Dumnezeu să-și revină, dar șansele sunt foarte mici”, a declarat agricultorul, subliniind că riscul pierderii unei mari părți din recoltă este tot mai mare, transmite Știri.md.
Acesta a adăugat că, în ciuda investițiilor de milioane de lei în cultivarea rapiței, un agricultor trăiește mereu cu teama că vremea va distruge recolta.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au declarat pentru Știri.md că pe parcursul săptămânii trecute, precum și în aceste zile, direcțiile agricole raionale, în coordonare cu autoritățile publice locale, convoacă comisii în teritoriu pentru a evalua impactul înghețurilor asupra culturilor.
„Aceste procese sunt demarate la solicitarea producătorilor agricoli afectați și vizează o documentare riguroasă a pagubelor. Un prim set de date colectate urmează să fie prezentat joi, în cadrul unei ședințe de lucru convocate de minister, la care vor participa reprezentanții direcțiilor agricole raionale”, se arată în răspunsul MAIA.
Autoritățile reamintesc că statul oferă deja un cadru de sprijin pentru astfel de situații:
- Există o metodologie pentru determinarea pierderilor în urma calamităților naturale;
- Este instituit un cadru legal pentru asigurarea culturilor agricole, iar producătorii pot accesa acest instrument;
- În plus, prin politicile de sprijin promovate de MAIA, fermierii beneficiază de subvenții de până la 70% din valoarea primei de asigurare achitate, precum și de sprijin pentru achiziționarea echipamentelor necesare prevenirii și reducerii riscurilor.
De menționat că, în ultima săptămână, meteorologii au emis două Coduri Galbene de îngheț în R. Moldova. Astfel, în perioada 7 - 13 aprilie, specialiștii au anunțat că temperaturile vor scădea sub 0 grade, iar agricultorii au fost îndemnați să ia mai multe măsuri pentru a proteja culturile agricole.