Criză de profesori de fizică în școlile din țară: Ce soluții propune MEC
Tinerii care aleg să predea fizica în școlile din Republica Moldova ar putea beneficia de indemnizații mai mari de 200.000 de lei, suma actuală acordată profesorilor debutanți. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Dan Perciun, care a subliniat că fizica este una dintre specialitățile pedagogice cu cea mai slabă admitere.

În pofida unui număr record de tineri angajați în sistemul educațional, de aproximativ 400 de persoane, majoritatea acestora au optat pentru învățământul preșcolar și psihopedagogie, lăsând științele exacte în umbră. Drept răspuns, autoritățile intenționează să introducă măsuri pentru stimularea tinerelor cadre didactice, inclusiv majorarea indemnizațiilor pentru profesori și implementarea unor burse diferențiate pentru studenți, în funcție de disciplină, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.
„Ne dorim să atragem mai mulți tineri către fizică, care se află în prezent într-o situație dificilă, la fel ca și matematica. În viitor, nu excludem creșterea indemnizațiilor pentru alte specialități unde există carențe”, a afirmat Perciun, într-o audiere în Parlament.
La Facultatea de Fizică a Universității de Stat din Moldova, singura din țară dedicată strict acestei specializări, studiază doar 25 de studenți. Decana facultății, Liliana Dimitroglo, a exprimat îndoieli că indemnizațiile mai mari vor atrage tinerii în învățământ, având în vedere că domeniul tehnologiei informației oferă salarii mult mai atractive.
„Tinerii nu se îndreaptă spre învățământ, iar domeniul IT oferă mult mai multe oportunități. De aceea, cred că fizica ar trebui promovată mai intens încă din școala gimnazială, pentru a le face elevilor mai atractivă această disciplină”, a spus Dimitroglo.
În prezent, în școlile din Moldova sunt aproape 1.880 de posturi didactice vacante, cele mai multe în domeniul științelor exacte.