Cristina Ciubotaru: Atât timp cât poporul rabdă, justiția cade
Fosta șefă adjunctă a Centrului Național Anticorupție și expertă în domeniul justiției, Cristina Ciubotaru, susține că în Republica Moldova are loc o preluare a controlului asupra Procuraturii, pe fondul pasivității cetățenilor.

În contextul scandalului provocat de scrisorile și dezvăluirile fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, Cristina Ciubotaru a declarat că, „atât timp cât poporul rabdă, ni se ia controlul asupra sistemului judiciar”, criticând lipsa de reacție a societății în fața ingerințelor politice în justiție, transmite Știri.md cu referire la noi.md.
Potrivit expertei, democrația nu se măsoară în salarii sau beneficii materiale pentru funcționarii din sistem, ci prin respectarea drepturilor fundamentale.
„Nivelul de democrație nu se măsoară prin sporuri, prin numărul de sporuri pentru democrație pe care le primești. În realitate, se măsoară prin gradul de toleranță, toleranța oamenilor față de încălcarea drepturilor lor, a drepturilor constituționale”, spune Cristina Ciubotaru.
Expertul a declarat că Veronica Dragalin ar fi documentat cu rigurozitate interacțiunile tensionate sau nepotrivite cu reprezentanți ai autorităților, păstrând dovezi în sprijinul acuzațiilor sale privind presiunile exercitate asupra sa.
„Ea, după toate comunicările nepotrivite sau problematice, semnificative cu toate autoritățile – oricine ar fi fost – își nota în ce zi, la ce oră s-a întâmplat. A ținut un fel de agende sau jurnale ale acelor acțiuni. A păstrat dovezile care existau. Ea a susținut că, dintr-un motiv oarecare, toată lumea din Moldova a fost pusă pe un cronometru – Signal, Telegram, WhatsApp și altele – pentru autodistrugerea mesajelor. Ea și-a făcut capturi de ecran. Ea și-a documentat apărarea. Și-a semnat propriile cuvinte. Aceasta este deja o măsură de probă”, a declarat Ciubotaru.
Știri.md amintește că Veronica Dragalin a lansat pe data de 15 aprilie noi acuzații. Ea a declarat că circa 40 de judecători ar fi fost șantajați de către conducerea CNA de atunci, dar și de fostul ministru al Justiției, pentru „a acționa într-un anumit fel”.
Fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, vizat de acuzații, a calificat declarațiile fostei șefe a PA drept „minciuni sfruntate, care nici nu merită comentate”.
Și actuala ministră a Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a venit cu o reacție la declarațiile Veronicăi Dragalin, menționând că fosta șefă a PA a avut posibilitatea de a anunța despre aceste acțiuni atunci când era în funcția respectivă.
Citește și: Litvinenco, implicat în dosarul Tamarei Chișca-Doneva? Ce spune Dragalin