Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului
Astăzi, 21 septembrie, creștinii ortodocși de stil vechi din Republica Moldova sărbătoresc Nașterea Sfintei Fecioare Maria – Maica Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului (21 septembrie) marchează începutul noului an (14 septembrie), așa cum tăierea capului Sfântului Ioan Botez (11 septembrie) a marcat sfârșitul anului bisericesc, transmite Știri.md.
Sfânta Fecioară Maria și Sfântul Ioan Botezătorul sunt singurii Sfinți care, conform învățăturii creștine, au fost sfinți încă de la nașterea lor. Astfel, ei sunt cei mai mari dintre oameni.
Nașterea Maicii Domnului în popor se mai numește Sfânta Maria cea Mică. Sfânta Maria cea Mare este sărbătorită pe 28 august – este vorba de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.
Printre credințele și practicile populare legate de Sfânta Maria cea Mică se regăsesc: se pune în cui pălăria și se verifică căciula pentru vremea rece; după ziua aceasta se jupoaie coaja ulmului și a teiului spre a o folosi la legat; în această zi șerpii se retrag în viziunile lor pentru iernat; acum gerul aduce bruma pe pământ; păsările călătoare, în special rândunelele și graurii, încep să zboare spre țările calde.
În popor se spune că sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară și toamnă, moment în care se dă start lucrărilor agricole de toamnă, iar noul anotimp începe să-și intre în drepturi. În această zi, la fel ca și de Sfânta Maria cea Mare, nu se lucrează, pentru a nu pierde binecuvântarea și acoperământul (protecția) Maicii Domnului.
Sărbătoarea Sfânta Maria cea Mică este așteptată în toate localitățile din Republica Moldova, dar mai ales în cele ale căror biserici poartă numele Nașterii Maicii Domnului, unde se serbează Hramul bisericii și al satului sau orașului.
Secretarul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe din Moldova, Vadim Cheibaș, a declarat pentru IPN că, „deși în cadrul Mitropoliei Moldovei sunt mai multe locașuri sfinte cu hramul Adormirii Maicii Domnului, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este marcată cu mare cinste de către credincioșii creștin-ortodocși din cele mai vechi timpuri”.
Este semnificativ faptul că cea mai veche biserică din Chișinău, cunoscută actualmente cu denumirea biserica Mazarache, de la începuturi a purtat hramul Nașterea Maicii Domnului.
În traducere din limba ebraică, numele Maria ar însemna, conform diferitelor surse: „cea plăcută”, „stăpână”, „doamnă”, „steaua măririi”, „picătură de apă”. În limba greacă, numele Maria înseamnă „frumusețe” și „armonie”.
Datorită importanței mari pe care o are în Biserica Creștin-Ortodoxă, Macii Domnului îi sunt închinate patru sărbători peste an: Nașterea Maicii Domnului (21 septembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (4 decembrie), Adormirea Maicii Domnului (28 august) și Acoperământul Maicii Domnului (14 octombrie – hramul Chișinăului).
Spune-ne opinia ta