Tot mai mult transport electric și hibrid în țară: Circa 50.000 de vehicule, înregistrate la ASP în ultimii șase ani
Evoluția transportului electric și hibrid din Republica Moldova înregistrează progrese remarcabile. Potrivit datelor din oficiu a Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), obținute în urma procesării datelor furnizate de către Agenția Servicii Publice, în perioada 2018 - septembrie 2024 au fost înregistrate peste 49.000 de mijloace de transport electrice și hibride.
Ponderea acestora reprezintă 6% din numărul total de mijloace de transport din țară, reflectând o tendință ascendentă către adoptarea transportului ecologic și reducerea dependenței de combustibili fosili cât și a amprentei de carbon, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
Actualmente, în Republica Moldova sunt înregistrate 4795 de vehicule sunt electrice (3597 aparținând persoanelor fizice și 1198 persoanelor juridice), în timp ce hibride sunt 44.383 (39.162 pentru persoane fizice și 5221 pentru persoane juridice).
Anul 2024 se remarcă printr-o creștere accelerată în adoptarea vehiculelor „verzi”, cu 12.889 de unități înmatriculate doar în primele nouă luni. Această cifră depășește cu aproape 47 % totalul înregistrat pe tot parcursul anului 2023 (8750 de vehicule), subliniind interesul tot mai mare pentru mijloacele de transport sustenabile și eficiente energetic.
CNED pune accent pe importanța vehiculelor electrice și hibride în reducerea emisiilor de carbon și îmbunătățirea calității vieții. Aceste mijloace de transport ecologice devin tot mai accesibile, iar infrastructura necesară continuă să se dezvolte pentru a sprijini această tranziție.
Tendința ascendentă confirmă schimbările pozitive în alegerile consumatorilor, iar creșterea continuă a popularității transportului ecologic sugerează un viitor promițător pentru mobilitatea sustenabilă în Republica Moldova.
Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.