main logo
944

Crește numărul cazurilor de meningită: Vaccinul, doar pe hârtie

Cazurile de meningită sunt în creștere în Republica Moldova, în timp ce promisiunea Ministerului Sănătății privind achiziția vaccinului antimeningococic, a rămas deocamdată doar pe hârtie. Autoritățile invocă lipsa de interes din partea producătorilor, dar medicii avertizează că vaccinarea rămâne singura metodă eficientă de prevenire a acestei boli grave.

Crește numărul cazurilor de meningită: Vaccinul, doar pe hârtieImagine simbol

Potrivit specialiștilor, cea mai frecventă formă de meningită în țară este cea virală, provocată de virusuri comune precum enterovirusurile, herpesul sau gripa. Boala afectează mai ales sugarii și copiii sub cinci ani, iar simptomele, similare unei răceli obișnuite, pot duce la complicații severe dacă nu sunt recunoscute la timp, transmite Știri.md cu referire la info1.md.

„În astfel de cazuri pot apărea complicații precum epilepsia, accesele convulsive prelungite, regresul în dezvoltarea neuropsihică, tulburări de limbaj, de inteligență și chiar hemipareză”, avertizează Cornelia Calcîi, medic neurolog pediatru.

De la începutul primăverii, șapte copii cu forme severe de meningită virală au fost internați la Institutul Mamei și Copilului. Printre aceștia se numără Mihăiță, un băiat de trei ani, care a fost diagnosticat cu meningită herpetică la vârsta de un an. În prezent, suferă de epilepsie și porencefalie difuză.

„Înainte de boală, mergea de-a bușilea și începuse să facă primii pași. Acum nu mai merge la grădiniță, nu poate nici măcar să stea în șezut. Cele mai înfricoșătoare au fost convulsiile. Nu doresc nimănui să treacă prin așa ceva”, spune mama copilului.

Cea mai periculoasă formă de meningită este însă cea bacteriană, în special meningita meningococică.

„Avem cazuri în care copiii ajung la spital și, în doar câteva ore, intră în stop cardiorespirator. Este vital ca vaccinul antimeningococic să fie disponibil în Moldova”, spune Cornelia Calcîi.

Ministerul Sănătății a promis, la începutul anului, achiziția a 5.000 de doze de vaccin antimeningită, însă, până în prezent, vaccinul nu a fost procurat.

„Rămânem optimiști. Ne-am propus să vaccinăm copiii din Moldova împotriva meningitei, o boală extrem de periculoasă. Vom atinge acest obiectiv”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

De la începutul anului 2025, în Republica Moldova au fost înregistrate 16 cazuri de infecție meningococică, dintre care unul a fost fatal – un copil de șase ani a murit. În ultimii zece ani, peste 220 de cazuri de meningită meningococică au fost raportate, iar 60% dintre pacienți erau copii mai mici de doi ani.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării