Crescătorii de vite din Republica Moldova sunt afectați de secetă și inflație
Inflația și seceta din această vară le dau mari bătăi de cap crescătorilor de bovine. Aceștia se plâng că laptele pentru colectat se vinde la un preț foarte mic, iar cheltuielile pentru hrană cresc pe zi ce trec.
Între timp, mai mulți specialiști din țara noastră sunt în căutarea unor soiuri de plante rezistente la secetă, pentru a putea înlocui culturile existente deja în alimentația animelelor, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.
Svetlana Velenciuc ține bovine de 8 ani. Acum are nouă vaci și unsprezece viței, iar întreținerea acestora este costisitoare.
SVETLANA VELENCIUC, locuitoare a satului Ciuluc: „Situația acum cu prețul, este foarte greu. La moment eu singură mulg de trei ori pe zi cu mâna. Nu cu aparatul, că aparatul e stricat. Crediturile care le luăm din bancă, spun că noi nu lucrăm legal și noi avem un procent foarte mare la credituri. Hrana tot cu mâna, cositul cu mâna, acum e scumpă și motorina și tractor nu avem”.
Oamenii speră că vor primi subvenții de la stat.
„Tare îi ieftin laptele, totul e scump, tărâța e scumpă, grăunțele, totul e scump, numai laptele e eftin”.
LUDMILA SUSARENCO, administrator la cooperativă de întreprinzători de colectare a laptelui Hiliuți: „Presupun dacă nu au concentrate, chiar și același grăunțe, porumb el trebuie să îl cumpere, eu nu îmi închipui ce preț e acum la porumb, să vă spun cinstit nici nu m-am interesat, dar dacă a fost o roadă așa de mică la porumb, clar luceu că o să fie prețul mare”.
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare organizează seminare pentru obținerea producţiei calitative. Specialiștii, prin experimente încearcă să crească noi culturi pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a substiui cele deja existente.
SERGIU COȘMAN, doctor la Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară: „În fiecare an la noi condițiile climaterice tot mai aride vin, seceta tot e mai des și mai des, noi acum studiem mai multe plante rezistente la secetă ca să le putem cu timpul introduce în producere. De pildă ca sorgul multianual, ca meiul african și alte plante care sunt rezistente la secetă”.
În satul Hiliuți din raionul Fălești vor fi organizate patru instruiri în domeniul zootehnic. Fermierii vor primi răspunsuri şi recomandări privind pregătirea rației animalelor, trecerea de la sezonul de vară la cel de toamnă și iarnă.