main logo
1817

Credincioșii din nordul țării păstrează cu grijă ritualurile pascale

Conform tradiției, astăzi, după ce au venit de la biserică s-au spălat cu ouă roșii, ouă albe, dar și bănuți. În unele familii acest obicei este păstrat cu sfințenie încă din strămoși și transmisă și noii generații.

Credincioșii din nordul țării păstrează cu grijă ritualurile pascaleImagine simbol

În tradiția populară românească se crede că ouăle de Paști sunt purtătoare de puteri miraculoase: ele vindecă de boli și protejează animalele din gospodărie, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

În nordul țării, după ce au fost la biserică în noaptea Învierii, credincioșii respectă tradiția așa cum au deprins-o de la părinți, când erau mici. În dimineața primei zile de Paști, copiii se spală pe față cu apa dintr-un vas, în care s-au pus un ou roșu, unul alb și niște monede, ca să fie tot anul sănătoși și rumeni la față și curați, precum argintul.

„Este o tradiție foarte frumoasă care în fiecare an de Paște ne-o reamintim”;

„Această tradiție am luat-o de la buneii noștri și de la părinți, ei ne-au povestit despre aceasta tradiție și ne bucurăm că am aflat-o”, au spus oamenii.

După ce s-au spălat, membrii familiei ciocnesc câte un ou, cu tradiționalul „Hristos a înviat!"

„Am fost la Sfânta biserică unde mergem an de an la Învierea Domului cu toată familia. Stăm până dimineața și, întorcându-ne acasă ne salutam cu „Hristos a înviat", și „Adevărat a înviat”. Încercăm să păstrăm tradițiile lăsate de părinți și bunei, ne spălăm pe față cu ouă roșii și albe, apoi mergem la părinți”, a relatat Nina Lozan, locuitoare din Soroca.

Creștinii se salută cu „Hristos a Înviat!", „Adevărat a Înviat!" timp de 40 de zile, de la Paște până la Înălțarea lui Isus Hristos, sărbătoare numită în popor Ispas.


Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării