main logo
5179

Crearea PACCO, votată în prima lectură de doar 61 de deputați

Proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) a fost votat în prima lectură de 61 de deputați. Inițiat de un grup de parlamentari PAS, documentul urmărește consolidarea eforturilor împotriva corupției și crimei organizate, însă a stârnit dezbateri aprinse în plen.

Crearea PACCO, votată în prima lectură de doar 61 de deputațiFoto: Știri.md/Arhivă

Criticii proiectului au ridicat semne de întrebare privind mecanismele prin care ar urma să fie excluși procurorii compromiși din sistem. Deputatul PAS Lilian Carp a declarat că nu a identificat în proiect o soluție clară pentru eliminarea procurorilor corupți și a anunțat că va propune modificări pentru lectura a doua, transmite Știri.md.

În același timp, fostul socialist Vasile Bolea a atras atenția asupra faptului că, prin reformă, numărul procurorilor ar urma să fie redus drastic, ceea ce ar putea afecta investigarea unor dosare sensibile. De cealaltă parte, deputatul PAS Vasile Grădinaru a argumentat că reforma este necesară, mai ales în contextul corupției electorale semnalate la scrutinul din toamnă.

Autorii proiectului subliniază că o Procuratură specializată, cu competențe consolidate, actualmente exercitate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Procuratura Anticorupție (PA), ar permite o abordare mai eficientă și integrată a acestor fenomene.

Totuși, deputatul PAS Olesea Stamate a recunoscut că proiectul ridică semne de întrebare, dar a optat pentru susținerea acestuia, subliniind necesitatea consultării Comisiei de la Veneția. La rândul său, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a criticat lipsa de transparență, acuzând că sistemul Procuraturii nu a fost consultat corespunzător.

Documentul legislativ stabilește principiile de organizare și funcționare ale PACCO, alături de dispoziții tranzitorii privind reorganizarea instituțională și transferul de competențe.

Astfel, Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate va fi specializată în două domenii - combaterea infracțiunilor de corupție și a faptelor conexe actelor de corupție, și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a torturii. Instituția va conduce urmărirea penală în cauzele privind infracțiunile în care urmărirea penală este exercitată de către organele de urmărire penală ale organelor centrale de specialitate.

PACCO va mai exercita și va conduce urmărirea penală în cauzele transmise acesteia pentru instrumentare de către procurorul general și va reprezenta învinuirea în instanța de fond, de apel și de recurs în cauzele menționate.

Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate va fi condusă de un procuror-șef, ajutat de un adjunct sau, după caz, de câțiva adjuncți.

În ciuda controverselor, legea urmează să fie dezbătută în lectura a doua, când ar putea fi operate modificări esențiale.

Știri.md amintește că, în dimineața zilei de 19 februarie, Veronica Dragalin a anunțat că demisionează din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție (PA)„Eu nu pot să continui să rămân în funcție, știind că munca pe care am depus-o, rezultatele obținute ar putea fi anulate de o lege care ar face mai greu sau chiar imposibil să investigăm corupția la cel mai înalt nivel”, a declarat aceasta într-un video publicat pe pagina sa de Facebook.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării