main logo
11423

Cotelnic: Circa 1.000 de pensionari, vizați de restructurarea de la CFM

Calea Ferată din Moldova (CFM) trece printr-un amplu proces de optimizare a cheltuielilor, care implică inclusiv măsuri nepopulare precum disponibilizări în rândul angajaților ajunși la vârsta de pensionare.

Cotelnic: Circa 1.000 de pensionari, vizați de restructurarea de la CFMImagine simbol

Potrivit directorului general interimar al întreprinderii, Serghei Cotelnic, aceste măsuri sunt inevitabile în actualul context economic, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„Desfășurăm un șir de procese care ne vor permite să ne adaptăm la realitățile actuale din sectorul transporturilor. Fără optimizare și reducerea cheltuielilor, Calea Ferată nu se va putea mișca din loc”, a afirmat Cotelnic.

Potrivit acestuia, aproximativ 1.000 de angajați din cei aproape 5.700 sunt pensionari, iar în cadrul întreprinderii a fost creată o comisie care analizează fiecare fișă de post și fiecare profesie în parte. Printre măsurile aplicate se numără comasarea unor funcții și excluderea unor activități care nu contribuie direct la procesul de transport al mărfurilor.

„Din procesul tehnologic sunt scoși unii angajați care nu participă nemijlocit la transportarea mărfurilor sau la pregătirea acestor transportări. Aplicăm măsuri nepopulare, dar altă soluție nu avem”, a subliniat șeful CFM.

Cotelnic a menționat că, în prezent, întreprinderea înregistrează o circulație de cel mult două trenuri pe zi, ceea ce impune reducerea drastică a cheltuielilor și creșterea treptată a veniturilor.

O prioritate majoră pentru administrația CFM rămâne achitarea salariilor restante. Potrivit lui Cotelnic, în fiecare zi, aproape întregul câștig al întreprinderii — între 1,5 și două milioane de lei — este direcționat spre plata salariilor, care absorb 90% din veniturile curente. Restul banilor sunt folosiți pentru energie electrică și impozite.

„Am reușit să reducem datoria salarială la 188 de milioane de lei. Pentru aceasta am întrerupt chiar și plățile către partenerii care ne furnizează piese și material rulant”, a precizat el.

Conducerea întreprinderii se bazează și pe ajutorul din partea Guvernului, care a oferit recent două tranșe de câte 250 de tone de motorină din rezerva de stat.

„În prezent nu mai cumpărăm niciun litru de motorină, ceea ce ne oferă o gură de aer”, a adăugat Cotelnic.

De menționat că, în ultimele săptămâni, angajații CFM au început să-și primească salariile restante pentru luna septembrie 2024. Pentru a putea achita aceste restanțe, întreprinderea a scos din nou la licitație vagoane și locomotive.

La sfârșitul lunii ianuarie, CFM înregistra restanțe salariale de peste 156 de milioane de lei pentru aproape 5.000 de angajați, acumulând datorii între august și decembrie 2024. Conducerea speră că vânzarea activelor va contribui la reducerea acestor datorii.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării