Costiuc, după ce un blogger a insultat agricultorii: Vedeți ce va urma
Liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a criticat dur declarațiile prin care fermierii au fost numiți „prostituate” de un blogger pro-PAS. Într-o intervenție pe Facebook, politicianul a îndemnat agricultorii să fie atenți pe cine votează la alegerile din toamnă, iar guvernarea să fie pregătită pentru nota pe care o va primi. „Comportați-vă mizerabil cu cei care vă pun pâine pe masă, să vedeți ce va urma”, a menționat Costiuc.

„«Peste picior», zic ei. «Bătaie de joc», spunem noi. Vreau să vorbesc despre așa-numiții bloggeri, influenceri, jurnaliști cărora li s-a pus la dispoziție o ditamai televiziune, sponsorizată pe banii din Occident, care, în loc să informeze societatea, vine cu emisiuni în bătaie de joc față de toți cei care nu fac parte din actul democratic.
Noi, cei care critică guvernarea, suntem intitulați ca „oamenii Rusiei”, „oamenii lui Șor” și suntem imediat etichetați de activiștii de serviciu.
Mă adresez fermierilor noștri, țăranilor noștri, când merg la alegeri să fie atenți pe cine votează și să voteze prudent, vă spun de ce. Unul dintre cei care reprezintă astăzi guvernarea, iar guvernarea nu se disociază de declarațiile mincinoase, stupide, tâmpite ale acestuia, este un blogger, Marin Andoni, care a spus că „cei care cresc pâine” sunt niște „prostituate”. Omul își permite să spună așa, pentru că are în spate SIS-ul, MAI-ul, Parlamentul și Guvernul, își permite să eticheteze, să ofenseze, iar susținătorii Maiei Sandu distribuie într-o veselie, fără să înțeleagă ce consecințe pot surveni.
Bravo, Marin! Dă-i bătaie că ai dreptate, numește-i pe fermieri, mecanizatori, cei care se trezesc de la ora 4 sau nici nu se culcă ca să prelucreze pământurile, „prostituate”, numește-i „cumpărați de Șor”, să vezi ce notă o să vă dea ei la alegeri, să nu vă mire faptul.
Vă recomand să continuați să vă bateți joc de fermieri, vă recomand, să o faceți cât mai des, cât mai oficial și numiți-i în orice fel, cum vă vine pe limbă. Comportați-vă mizerabil cu cei care vă pun pâine pe masă, să vedeți ce va urma”, a declarat Vasile Costiuc, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.
Directorul Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, se arată indignat de acuzațiile aduse de un blogger fermierilor și reprezentanților organizației, în mediul online. „Acest individ spune că noi hămăim și că noi suntem niște prostituate, cumpărate de Șor. Dacă în cinci zile nu va dezminți acuzațiile sau nu va prezenta dovezi, îl vom acționa în judecată”, a menționat Bădărău în cadrul unei intervenții video pe Facebook.
Fermierii din Cahul și Cantemir au anunțat proteste, nemulțumiți de superficialitatea autorităților la adoptarea măsurilor pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă și ignorarea cerinței de a institui stare de urgență în agricultură, comunică membrii Asociației „Forța Fermierilor”.
Una dintre locațiile unde vor protesta agricultorii va fi locul de baștină al președintelui Parlamentului, Igor Grosu.
Comisia pentru Situații Excepționale a alocat 100 de milioane de lei pentru a ajuta fermierii afectați de secetă, a anunțat premierul Dorin Recean.
Pe data de 13 august, agricultorii din raioanele de sud ale țării au expediat o scrisoare autorităților centrale în care solicită intervenția de urgență și instituirea stării de alertă în domeniu. Fermierii se declară în pragul unui dezastru, după ce al treilea an consecutiv sunt loviți dur de secetă.
Anterior, fermierii au mai solicitat o dată instituirea stării excepționale în agricultură, însă cererea a rămas fără vreun răspuns din partea actualei guvernări.
Între timp, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vicepreședintele PAS, a făcut apel către agricultori să „iasă masiv la referendum” și să nu aștepte „pomeni”. Îndemnul a venit în contextul cererii din partea agricultorilor afectați de calamitățile naturale. „Pe data de 20 octombrie ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Și atunci vom vorbi de subvenții la hectar”, a declarat Bolea în cadrul unei ședințe online cu șefii Direcțiilor agricole raionale privind „Rezultatele secerișului 2024 și starea culturilor târzii, precum și evaluarea pagubelor urmare a calamităților naturale”.
Mai mulți agricultori s-au arătat nemulțumiți de promisiunile cu care a venit la ședința anunțată pentru astăzi premierul Dorin Recean. Mai mulți fermieri pur și simplu s-au ridicat de la masa din sala de la Guvern și au plecat. Aceștia au scris o adresare către partenerii externi, în care le solicită sprijinul pentru a nu intra în faliment și au mers la ambasade pentru a o depune. Guvernul, la rândul său, a venit cu un comunicat despre propunerile autorităților pentru sectorul agrar.
Nu este prima dată când ministrul Bolea supără agricultorii. Anterior, acesta a declarat că la „sud ar trebui interzisă cultivarea porumbului” din cauza pământului secetos. „Veniți cu soluții și susținere, nu doar cu interdicții. Ce să cultivăm? Cânepă?”, i-a răspuns unul dintre fermieri.
În ultimii doi ani, agricultorii au ieșit sistematic în stradă, solicitând facilități de la Guvern și achitarea subvențiilor promise.
O Comisie specială parlamentară, care va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul agricol, a fost constituită de Parlament, inițiativa opoziției fiind susținută de 76 de deputați în cadrul ședinței plenare din 25 iulie.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, spune că „o comisie poate fi uneori doar o comisie” și nu crede că s-ar putea lăsa cu o cerere de demisie după investigații. „Este foarte bine că deputații sunt interesați de domeniul agricol”, a spus Bolea.
Ministrul Agriculturii a vorbit indecent chiar de la tribuna instituției pe care o conduce, în direct, în cadrul unei conferințe de presă. Totul s-a întâmplat în timp ce un jurnalist îi acorda o întrebare.
Ulterior, Bolea a venit cu scuze și a dat vina pe „stres”.