Coșmarul persoanelor care suferă de alergii la polen: Metoda de tratare
Încălzirea vremii și pomii în floare reprezintă tabloul perfect al primăverii, dar şi coşmarul persoanelor care suferă de alergii la polen.
De cele mai multe ori, inhalarea polenului duce la dezvoltarea rinitei alergice. Iar simptomele acestea sunt confundate cu cele ale unei răceli. Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că, netratată corespunzător, alergia la polen poate duce la complicaţii extrem de grave, transmite Știri.md cu referire la TVR Moldova.
În timp ce încerca să trateze o viroză, Lilia Sârghi, din Chişinău, a descoperit că, de fapt, are alergie cronică la polen şi ambrozie. De atunci, primăvara şi vara au devenit un adevărat calvar pentru femeie.
Lilia Sîrghi, pacientă: „Total eşti altul la aspect. Faţa îţi arată altfel. Ai mâncărimi de ochi, lăcrimări, nasul înfundat, strănut destul de des. Chiar este o problemă destul de dificilă. Faptul este că asta durează destul de mult timp şi fără ajutor medicamentos nu ieşi din încurcătură.”
Strănutul, nasul înfundat, durerile de cap, ochii iritaţi se numără printre cele mai frecvente reacții alergice la polen. Netratată la timp, afecţiunea poate duce la complicaţii grave, spun medicii.
„Ochii îmi curg, nasul, strănut. – Cât durează această perioadă? – 3-4 luni. – Şi ce faceţi de obicei în această perioadă? – Beau pastile și mai mult în casă mă străduiesc să stau.”
„Doar am auzit de la alţii că se înăduşă, îi mănâncă întruna nasul, mucozităţi din nas, curg ochii.”
Daniela Cornea, medic alergolog: „Alergia la polen trebuie tratată deoarece poate să ducă la complicaţii la rinosinuzită şi la polipoză nazală. Tare des ne întâlnim ca după consultaţii ORL-ului ajung la noi peste trei sau cinci ani, uneori şi 20 de ani cu aceste diagnostice, chiar dacă ele sunt ca o urmare a rinitei alergice la polen.”
O metodă nouă de tratare a alergiei este imunoterapia. Aceasta presupune administrarea comprimatelor sau injecţiilor care ajută organismul să reacţioneze eficient la prezenţa alergenului.
Daniela Cornea, medic alergolog: „Tratamentul specific alergiei la polen, la ambrozie începem acum. Acei care au început deja alergia la arbuşti, nu mai reuşim şi o să o începem în toamnă, dar la ambrozie încă reuşim. Anunţ toţi pacienţii să se adreseze acum la alergolog să înceapă tratamentul specific antialergen.”
Cei mai expuşi riscului de a dezvolta alergii la polen sunt cei cu un istoric familial la astm sau la alte afecțiuni alergice, susţin medicii.
Dana Țopa, medic de familie: „Dacă de exemplu copilul este din familie în care părinţii nu sunt alergici, ei pot să facă alergie 10-20 la sută. Dacă părinţii sunt cu alergie, atunci 80-90% ei sunt alergici. Adică mai frecvent fac copiii care au istoric familial cu anamneză agravată, netratată la timp.”
Aproximativ 20 la sută din populaţia Republicii Moldova suferă de rinită alergică.