Cosăuți: Localnicii așteaptă să fie reluată construcția podului peste Nistru
Lucrările la podul peste râul Nistru care va face legătura între localitățile Cosăuți și Iampol sunt sistate de luni bune. Motivul este lipsa de finanțare din partea Ucrainei, dar și Chișinăul este în căutare de fonduri pentru continuarea lucrărilor pe partea moldovenească. Podul urmează să înlocuiască bacul peste Nistru pentru locuitorii care pleacă des în Ucraina fie la muncă, fie după cumpărături.

Potrivit proiectului, podul Cosăuți - Iampol trebuie să fie dat în exploatare până în 2027. De jumătate de an, șantierul însă este închis. Până acum, muncitorii au reușit să monteze 12 piloni din 15 și au efectuat lucrări la structurile metalice, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Partea ucraineană, lucrările de vreo jumătate de an cred că nu se efectuează nimic. Ultima dată, turnau coloanele pentru amplasarea podului”, spune primarul satului Cosăuți, Andrei Prodan.
Până la pandemia de COVID, oamenii traversau Nistrul de la Cosăuți spre Iampol cu bacul, activitatea căruia a fost atunci suspendată. Pentru că nu a mai fost repus în funcțiune, sunt nevoiți acum să parcurgă zeci de kilometri pentru a ajunge în Ucraina.
„Cosăuțenii erau deprinși să treacă Nistrul la Iampol, pentru că una dintre îndeletniciri era creșterea castraveților, roșiilor și trecerea peste Nistru era o oportunitate pentru a-și comercializa marfa.”
„Acum e foarte complicat. O bună parte din locuitorii satului tot mai rar merg acum în Ucraina, pentru că-i departe și e costisitor.”
„De ani de zile ne-am obișnuit să plecăm la Iampol pentru a face diferite cumpărături și în urma Covidului suntem nevoiți să facem mai mulți kilometri pentru a ajunge. Așteptăm cu nerăbdare construcția acestui pod.”
Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a declarat că lucrările au fost oprite din lipsă de finanțare.
„Problemele sunt mai mult de ordin financiar, că totuși este război în Ucraina și resursele financiare nu sunt suficiente pentru a continua lucrările. Pe malul nostru erau unele impedimente, pentru că unele proiecte au fost susținute de USAID, acum suntem în identificarea altor finanțatori pe segmentul nostru”, a subliniat Vladimir Bolea.
Potrivit proiectului, podul va avea o lungime de un kilometru și jumătate, iar costul lucrărilor este estimat la 200 de milioane de dolari.