Copiii moldoveni care dețin cetățenie română vor avea alocații mai mari
Într-un context economic tot mai apăsător pentru multe familii, veștile legate de majorarea alocațiilor pentru copii erau așteptate de mulți părinți. În aprilie 2025, acestea au fost ajustate în funcție de rata inflației, după ce majorarea a fost amânată timp de câteva luni.

Sume actualizate în aprilie 2025
Alocațiile reprezintă o formă de sprijin esențial pentru părinți, fiind menite să contribuie la buna creștere și educare a copiilor. Anul 2025 a adus o nouă indexare cu 13,8%, care s-a aplicat începând din luna aprilie, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.
După această creștere, copiii cu vârste de peste 2 ani, dar și elevii din licee sau școli profesionale beneficiază în prezent de o alocație lunară în valoare de 292 de lei, cu 36 de lei mai mult față de suma anterioară, care era de 256 de lei.
În ceea ce privește copiii cu handicap, cu vârste de până la 18 ani, statul oferă o alocație mai mare, adaptată nevoilor specifice ale acestor copii. Astfel, în urma indexării, suma primită de aceștia a crescut la 719 lei lunar, în urcare de la 631 de lei, ceea ce înseamnă un plus de 88 de lei.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că în prezent, peste 3,6 milioane de copii și tineri care urmează forme de învățământ liceal sau profesional primesc aceste alocații majorate. Plățile sunt efectuate prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, din bugetul Ministerului Muncii.
De ce nu s-au mărit alocațiile în luna ianuarie
Conform legislației în vigoare, alocațiile de stat ar fi trebuit să fie indexate și la începutul anului 2025, dar o decizie guvernamentală cunoscută drept „ordonanța trenuleț” a impus o plafonare și a amânat majorarea. Practic, s-a stabilit ca alocațiile să rămână la nivelul plătit în noiembrie 2024, anulând temporar majorarea planificată.
Dacă această plafonare nu ar fi fost implementată, copiii sub 2 ani sau cei cu dizabilități ar fi urmat să primească 794 de lei lunar, iar ceilalți copii ar fi beneficiat de 323 de lei pe lună, adică cu 31 de lei mai mult decât sumele plătite în prezent.
Copiii din România au dreptul la alocație de la naștere și până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la finalizarea studiilor liceale. Aceste drepturi sociale sunt virate pe card sau sunt plătite prin intermediul angajaților Poștei Române, în funcție de opțiunea părinților sau a beneficiarilor.