Cooperarea dintre Serviciul Vamal și Japan Tobacco, abordată la Chișinău
Perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale au fost discutate în cadrul unei întrevederi dintre directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, și reprezentanții Japan Tobacco International (JTI).

Întrevederea a constituit un bun prilej pentru trecerea în revistă a activităților comune desfășurate până în prezent, a rezultatelor obținute, dar și pentru stabilirea noilor priorități de colaborare, transmite Știri.md.
Directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a apreciat suportul constant acordat de către JTI pe durata parteneriatului, care s-a concretizat prin oferirea asistenței tehnice, donații de echipamente speciale de control și mijloace de transport adaptate, instruirea echipelor canine, precum și procurarea câinilor de serviciu.
„Parteneriatul dintre Serviciul Vamal și JTI și-a demonstrat pe deplin eficiența în atingerea obiectivelor comune, care vizează atât promovarea comerțului legitim, cât și asigurarea încasărilor la bugetul de stat – elemente-cheie pentru securitatea economică a țării. Suportul oferit de JTI a contribuit semnificativ la consolidarea capacităților instituției în domeniul antifraudă, iar angajamentul Serviciului Vamal rămâne ferm în prevenirea și combaterea traficului ilicit cu produse din tutun”, a menționat directorul Serviciului Vamal.
De asemenea, Alexandru Iacub a subliniat că una dintre prioritățile Serviciului Vamal o constituie reforma autorității vamale în contextul alinierii la cerințele europene, obiectiv ce include și modernizarea Centrului chinologic. În perspectivă, este planificată crearea unui centru modern la standarde internaționale, dotat corespunzător și care să contribuie substanțial la eficientizarea activităților echipelor canine și la dezvoltarea continuă a acestui domeniu.
În cadrul discuțiilor, părțile au abordat și rezultatele recente ale studiului Novel Research, care indică o scădere semnificativă, cu 13,1 puncte procentuale, a ponderii țigaretelor de proveniență moldovenească pe piața neagră din România, aceasta ajungând la 10,5%. Datele prezentate relevă eficiența măsurilor aplicate de către Serviciul Vamal în vederea combaterii și descurajării traficului ilicit de produse din tutun.
La rândul lor, reprezentanții JTI au exprimat aprecierea față de parteneriatul existent, subliniind calitatea pregătirii inspectorilor chinologi și rezultatele remarcabile obținute de autoritatea vamală în domeniul antifraudă, în special în depistarea cazurilor de contrabandă cu țigarete. Totodată, și-au manifestat disponibilitatea pentru continuarea colaborării prin proiecte de asistență tehnică ce vizează dezvoltarea capacităților echipelor canine și consolidarea capacităților instituționale ale Serviciului Vamal.
După cum menționează reprezentanții Serviciului Vamal, întrevederea a reconfirmat angajamentul ambelor părți de a continua și extinde cooperarea, cu accent pe conlucrare activă și adaptare la provocările actuale în scopul combaterii eficiente a contrabandei transfrontaliere, consolidării securității naționale și asigurării unui comerț sigur și legitim.