main logo
960

Construcțiile în Chișinău, doar cu acordul vecinilor? Decizia Guvernului

Guvernul a examinat și a venit cu unele recomandări la proiectul de lege pentru modificarea Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă, de către deputatul Vladimir Bolea.

Construcțiile în Chișinău, doar cu acordul vecinilor? Decizia GuvernuluiFoto: stiri.md

Proiectul înaintat vine să instituie regula conform căreia certificatul de urbanism poate fi eliberat doar cu acordul tuturor coproprietarilor, inclusiv vecini de imobil/teren, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Această regulă este discutabilă din punct de vedere conceptual, deoarece vecinii vor putea bloca dreptul de a executa lucrări de construcție limitând nejustificat dreptul proprietarului de bună-credință care intenționează să execute lucrările date, fapt ce va duce la majorarea numărului litigiilor.

Mai mult decât atât, poate fi influențată dezvoltarea sectorului construcțiilor, precum și pot fi generate pierderi la bugetul de stat prin prisma diminuării considerabile a investițiilor în acest sector”, se argumentează în avizul Guvernului.

Astfel, Guvernul propune ca proiectul să cuprindă un mecanism clar și transparent, ținând cont de o serie de aspecte:

- care persoane se includ în noțiunea de vecin, doar proprietarii imobilelor, sau și posesorii imobilelor care dețin alte drepturi decît cel de proprietate; - față de ce anume trebuie prezentat acordul (ex: inițiativa verbală de inițiere a construcției sau nemijlocit la proiectul definitivat al construcției prezentat de către compania de construcție);

- care categorie de interese sau drepturi ale vecinilor cad sub incidența normei respective (ex: utilizarea normală a proprietății, aspectul estetic ulterior ș.a);

- perioada de timp în care vecinul trebuie să prezinte acordul sau dezacordul și care este efectul neprezentării/prezentării tardive a acestuia, pentru a exclude tergiversarea intenționată a derulării normale a construcțiilor;

- care este mecanismul de contestare în cazul în care vecinul refuză de a prezenta acordul (acest mecanism urmează să fie corelat cu situația actuală a suprasolicitării instanțelor de judecată și imposibilitatea soluționării cauzelor în termen rezonabil, ce duce la tergiversări esențiale) etc.

De asemenea Guvernul recomandă ca legiuitorul că specifice formularea „rezultat pozitiv al consultărilor”.

„În acest context, nu se oferă informație despre numărul minim de membri pentru adoptarea unei decizii, tipul de majoritate, precum și procedura de votare în caz de paritate de voturi. Astfel, în vederea înlăturării posibilelor confuzii, se recomandă expunerea detaliată și succesivă a tuturor etapelor consultărilor publice, inclusiv în cazul lipsei proprietarului terenului/imobilului (realitatea actuală demonstrează că o bună parte din apartamente sunt procurate, dar nu sunt locuite sau sunt date în chirie)”.

În aprilie 2019, deputații Vladimir Bolea și Iurie Reniță au vorbit într-o conferință de presă despre problema construcției de blocuri locative în zone rezidențiale. Deputații au dat exemplul cazului din strada Vissarion Belinski 4, unde vecinii din apropierea șantierului de construcție „s-au pronunțat categoric și tranșant împotriva ocupării acestui teren”. Aceștia au avut câștig de cauză la Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă, fiind anulate certificatul de urbanism și autorizația de construcție.

„Suntem într-o stare de asediu din partea firmelor de construcții și a funcționarilor publici”, declarase pe atunci Vladimir Bolea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării