Construcția unui complex sportiv de la Rezina, lăsată baltă de conducere
12 milioane de lei riscă să ajungă pe apa sâmbetei, la Rezina, după ce autorităţile raioanele au început construcţia unuia dintre cele mai moderne complexe sportive din regiune, dar au lăsat totul baltă. Noua conducere a raionului spune că nu are bani pentru a continua proiectul început acum opt ani. Aşa că, acum, ceea ce trebuia să fie un stadion impresionant s-a transformat într-un şantier abandonat.

Piatra de temelie a complexului sportiv de la Rezina, care pretindea să fie unul dintre cele mai moderne din Republica Moldova, a fost pusă în 2015. Construcţia urma să fie dată în exploatare în 2018. Doar că promisiunile s-au dovedit a fi... vorbe goale, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
SIMION TATAROV, primarul oraşului Rezina: „Normal că a fost o speranţă frumoasă pentru toţi locutorii oraşului Rezina, şi locuitorii raionului Rezina. Dar eu singur nu am înţeles din ce cauză s-au stopat lucrările.”
Proiectul a fost oprit după un an, când se lucra la terasament şi la tribunele cu 2 mii 500 de locuri. După aproape opt ani, teritoriul seamănă cu un șantier abandonat.
NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Complexul sportiv care urma să fie construit în trei etape, e gata în proporție de doar 15 la sută. De ani buni, însa, proiectul a înghețat, iar construcțiile deja ridicate au început să se degradeze. Abandonată este și zona unde urma să fie amenajat terenul de fotbal. Puțin mai departe trebuia să fie bazinul pentru înot dar și sălile și terenurile destinate altor sporturi. Toate, însă, au rămas numai pe hârtie.”
Complexul sportiv trebuia să mai aibă un hotel şi locuri de parcare. Lucrările s-au oprit când nu au mai fost bani în buget, iar conducerea raionului nu a reuşit să găsească alte surse de finanţare. Locuitorii din Rezina mai speră că proiectul va fi reluat.
„Complexul e necesar pentru popularizarea sportului. Ar fi bine...”
„Ar fi necesar pentru copiii din Rezina. 00.28 MUSCA 00.31 pentru sport, pentru ocupaţie.”
Vicepreşedintele raionului Rezina, Teodor Cuculescu, spulberă însă orice speranţă. În aproape opt ani, costul proiectului, estimat inițial la aproximativ 72 de milioane de lei, a crescut cu peste 30 la sută, o sumă mult prea mare pentru bugetul raional.
TEODOR CUCULESCU, vicepreşedintele raionului Rezina: „La nivel naţional, apleuri de proiect şi anume în zona respectivă, nu au fost. Şi noi, la rândul nostru. Să facem o proritizare la investiţii. Da, este un obiectiv care el merită toată atenţia, dar starea financiară a Consiliului Raional, dar nu numai a consiliului raional Rezina, este destul de precară.”
Autorităţile raionale speră să fie ajutaţi de Guvern. Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, a dat de înţeles proiectul va fi analizat, la fel şi posibilităţile de finanţiare.
LILIA DABIJA, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltarii Regionale: „O să revin la discuţii cu colegii noştri, inclusiv reprezentanţii autorităţii publice locale. Alte modalităţi de finanţare din FNDRL, urmează să discutăm cu colegii de la administraţia publică să identificăm soluţii de comun acord.”
Între timp, autorităţile raionale susţin că vor încerca să caute investitori din România. În prezent, oraşul Rezina, cu peste 10 mii de locuitori, nu are niciun stadion.