main logo
2527

Construcția noului sediu al TRM, între promisiuni deșarte și realitate

Lucrările pentru noul sediu al Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM) „rămân în faza de planificare”, deși în 2022 a fost semnat un Memorandum prin care instituția obținea un proiect arhitectural din Georgia. Inițial, construcția trebuia finalizată în 30 de luni, însă termenul a fost extins, iar procesul de selecție a proiectului a fost marcat de întârzieri și suspiciuni privind corectitudinea concursului, costurile estimate crescând semnificativ.

Construcția noului sediu al TRM, între promisiuni deșarte și realitateColaj: Știri.md

Deși, în urmă cu doi ani (august 2022), Compania „Teleradio-Moldova” (TRM), Radiodifuzorul Public din Georgia și o firmă de arhitectură din Tbilisi au semnat un Memorandum de înțelegere prin care TRM a dobândit un proiect de sediu și de studiouri de radio și televiziune, iar Vladimir Țurcanu dădea asigurări că acesta va fi implementat în 30 de luni (până în martie 2025), lucrările au rămas în „faza de planificare”, transmite Știri.md.

Pe data de 22 august 2022, la Chișinău a avut loc o ceremonie în cadrul căreia directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova”, Vladimir Țurcanu, şi omologul său de la radiodifuzorul public din Georgia, Tina Berdzenishvili, au semnat un Memorandum de înțelegere ce se înscrie în reforma difuzorului naţional din Republica Moldova.

„Georgia ne va transmite un proiect arhitectural modern, după care la Tbilisi s-au construit noi sedii şi studiouri. Acest proiect este parte dintr-un program complex de reformare şi renovare a Companiei „Teleradio-Moldova”, pe care planificăm să-l realizăm împreună cu partenerii externi”, a declarat la evenimentul de semnare a documentului Vladimir Ţurcanu.

Tot atunci, conducerea TRM spunea că noul sediu prevede birouri, studiouri, un modul separat modern, cu o suprafaţă totală de circa 9.000 de metri pătraţi.

„Proiectul urmează să fie implementat în 30 de luni (adică până în prima jumătate a anului 2025 - n.r.), costul acestuia fiind de 17 milioane de euro, fără echipament. Utilajul va fi procurat ulterior, din fonduri proprii şi de la donatori”, explica directorul general al companiei la 22 august 2022.

Totuși, conducerea TRM a declarat atunci că proiectul georgian urma să fie adaptat pentru ca noul sediu să respecte normele Republicii Moldova. Nu este clar cât a durat această „adaptare”, însă, potrivit unei postări a lui Vladimir Țurcanu din 7 martie 2024, ea a fost finalizată în 2023, după aproximativ un an de la semnarea Memorandumului.

Conform unei postări pe Facebook de atunci, Vladimir Țurcanu scria: „Următorul pas e alegerea unei soluții arhitecturale pentru viitorul sediu al TRM. Ulterior, peste câteva luni, ar urma să alegem constructorul care va pune în aplicare unul din proiectele prezentate la concurs”.

Astfel, pe data de 29 decembrie 2023 (în ultima zi de vineri din an, la ora 16:22, cu puțin timp înainte de finalizarea orelor de muncă, care se încheie la 17:00 - n.r.), Compania Teleradio-Moldova a anunțat despre lansarea concursului public de soluții arhitecturale pentru noul sediu al instituției, „care urmează să fie construit în următorii trei ani” (termenul de construcție a noului sediu a fost extins, a doua jumătate a anului 2026 sau prima jumătate a anului 2027 - n.r.).

Potrivit Regulamentului Concursului, câștigătorul trebuia să fie anunțat la 14 martie 2024, însă acesta a fost desemnat abia pe data de 2 mai 2024, la o diferență de aproape două luni.

Conform arhitectului Ivan Carpov, consilierul directorului TRM pentru infrastructură, termenul a fost extins deoarece niciunul dintre finaliști nu a adaptat proiectul conform Regulamentului și Caietului de sarcini. Drept urmare, Comisia a decis să prelungească termenul concursului.


Ulterior, pe data de 7 martie 2024, Teleradio-Moldova a anunțat că opt companii participă la concursul de soluţii arhitecturale pentru viitorul sediu al instituției și că „un juriu de specialitate examinează în prezent o serie de concepte arhitecturale”.

Aceasta, deși cu o zi înainte, la 6 martie 2024 (potrivit procesului-verbal din aceeași zi), avusese deja loc o ședință în care s-au stabilit finaliștii concursului: ARHISTRAT-DECO SRL, Arhitect-Faur SRL și ARH-CLD SRL.

În cele din urmă, pe data de 14 martie 2024, TRM a anunțat oficial numele finaliștilor, iar la 2 mai - câștigătorul concursului.

Suspiciuni privind corectitudinea concursului

După încheierea concursului, un reprezentant al uneia dintre cele opt companii a ieșit public cu acuzații, susținând că „concursul internațional de soluții pentru proiectarea și construirea noului sediu al Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM) s-a desfășurat cu mai multe încălcări, unul dintre participanți fiind favorizat.

Este vorba despre Octavian Căldare, directorul ARH-CLD Arhitectura, care a declarat pentru Știri.md că Vasile Stratu, directorul companiei care a fost desemnată câștigătoare în cadrul concursului, a depus documentele cu întârziere, după termenul-limită stabilit, și dosarele pentru două firme, ambele fiind ale sale - ARHISTRAT-DECO și SRL VSBDA, compania care s-a clasat pe locul IV.

Potrivit informațiilor publice disponibile, S.C. ARHISTRAT-DECO este o companie fondată de către Vasile Stratu, iar directorul acesteia este tot Stratu. În ceea ce privește cea de-a doua companie, SRL VSBDA, ea este fondată de către Vasile Stratu, însă în funcția de director se află Ludmila Lazarin.

Vasile Stratu a spus că a fondat această companie, însă a menționat că nu mai are nicio legătură cu ea.

„Planșele noastre au fost depuse la ora 16:00, cu numărul 006, exact în ultimul minut permis de regulament. Însă, la ora 16:25, Vasile Stratu a depus planșele neîmpachetate, fiind singurul concurent care a făcut acest lucru. Mai mult, el a depus documentele pentru două firme - ARHISTRAT-DECO și SRL VSBDA - pe care le reprezintă. Astfel, procesul, care în mod obișnuit durează aproximativ cinci minute, a durat jumătate de oră”, a declarat Căldare.

Potrivit lui, această acțiune contravine mai multor puncte din regulament (2.2., 3.4., 3.5., 3.7., 3.11), fapt consemnat și în procesul-verbal din 4 martie 2024. De asemenea, se menționează că Stratu a anunțat Comisia că va întârzia din cauza ambuteiajului.

Căldare afirmă că există dovezi care ar putea confirma această situație, inclusiv înregistrările camerelor de supraveghere de la Casa Radio și datele din jurnalul de la poartă - „cu speranța că acestea s-au păstrat în urma incendiului de la Casa Radio din 7 mai 2024”.

În plus, acesta susține că TRM ar fi justificat întârzierea printr-un proces-verbal redactat ulterior, în care se menționează că Vasile Stratu a anunțat în prealabil secretara Comisiei despre întârziere și că termenul de depunere a dosarelor a fost prelungit. Totuși, Căldare afirmă că aspectul dat a fost aflat abia după contestare, iar în timpul desfășurării concursului, niciun participant nu a cunoscut acest lucru.

Captură de ecran a procesului-verbal din data de 4 martie 2024.

Căldare afirmă că, spre deosebire de practicile obișnuite, codurile alfanumerice nu au fost dezvăluite în prezența participanților, iar ședințele s-au organizat individual, ceea ce a ridicat suspiciuni privind corectitudinea procesului. De asemenea, TRM ar fi refuzat să anunțe numărul licitației, iar alegerea datei de 2 mai 2024 - o perioadă cu multiple sărbători - ar fi dus la depășirea termenului de contestare.

Totodată, Octavian Căldare susține că a observat modificări suspecte în planșele depuse de ARHISTRAT-DECO. La 29 februarie 2024, la ora 15:00, când și-a ridicat propriile planșe de la o firmă de tipărire din sectorul Râșcani al Capitalei, l-a văzut pe Vasile Stratu pregătindu-și documentele. Acesta ar fi avut planșe alb-negru, nefinalizate, care nu corespundeau cu cele prezentate ulterior în concurs.

„Pe 28 martie am avut o întrevedere cu Ivan Carpov, în ciuda faptului că depusesem anterior o solicitare la Comisia de examinare pentru organizarea unor ședințe cu participanții selectați. Scopul acestor întâlniri era clarificarea noilor cerințe și evitarea neclarităților, însă răspunsul la solicitarea noastră a venit abia după cinci zile.

În cadrul discuției, am încercat să obțin răspunsuri la întrebările mele, însă Ivan Carpov mi-a spus că televiziunea nu caută o soluție arhitecturală modernă și originală, ci mai degrabă o construcție asemănătoare unei uzine. În acest context, i-am propus: „Atunci pot realiza o variantă care să reflecte exact modelul schemei funcționale propuse de TRM?”. La care Ivan Carpov a răspuns afirmativ. Am întrebat imediat dacă acest lucru nu constituie o încălcare a Regulamentului, iar el m-a asigurat că Regulamentul se aplică doar la prima selecție. Practic, mi s-a întins o capcană”, a declarat Octavian Căldare.

Ulterior, în ședința din 19 aprilie, Octavian Căldare a spus că Corneliu Durnescu a declarat chiar de la început că varianta a doua nu poate fi examinată deoarece încalcă Regulamentul.

„Am propus, în schimb, să fie analizată prima variantă, dar aceasta a fost ignorată - era evident că se căuta un pretext pentru a fi eliminați din concurs. Neprimind nicio explicație din partea lui Ivan Carpov, l-am întrebat cum este posibil ca inițial să-mi fi spus că se poate, iar acum să fie respinsă varianta. Atunci a intervenit domnul Telpiz, susținând că „noi ne refeream la altceva” și că „eu nu am înțeles corect”. Am fost surprins, deoarece la acea întâlnire eram doar eu și Ivan Carpov, iar mesajul său fusese clar”, a declarat Octavian Căldare.

Acesta mai afirmă că, „după ce a expediat scrisoarea către juriu la 22 aprilie 2024, lucrarea firmei a fost exclusă din concurs, fără o explicație clară. Nu am primit nicio observație argumentată sau solicitare de modificare, fapt confirmat și în procesele-verbale.

Acest concurs l-a avantajat pe Vasile Stratu chiar din start. Pentru ca proiectul ARHISTRAT-DECO să se evidențieze în fața celorlalți concurenți, prin intermediul mesajelor din rubrica „Întrebări – Răspunsuri” de pe pagina TRM, participanților li s-a indus ideea că trebuie să respecte întocmai schema funcțională și volumetrică. Acest lucru, însă, contravine Regulamentului, unde această informație avea doar un caracter informativ. Doar ARHISTRAT-DECO a ignorat această schemă, la fel ca și noi, echipa ARH-CLD. Noi, însă, am propus o variantă îmbunătățită, mutând, de exemplu, sala sportivă amplasată inițial deasupra birourilor – inclusiv cel al directorului TV - la demisol, alături de alte optimizări pe care Comisia de jurizare fie nu le-a înțeles, fie a ales să le ignore, favorizându-l astfel pe Vasile Stratu.

Cu toate acestea, strategia nu i-a reușit pe deplin. Clădirea sa a ieșit cu 8.000 m2 mai mare decât prevederile concursului. Mai mult, în schița prezentată la 18 martie era imposibil de calculat suprafața totală, precum și indicatorii POT și CUT. Întrucât proiectul ARHISTRAT-DECO nu corespundea cerințelor, juriul a tergiversat deliberat evaluarea pentru a-i oferi timp lui Stratu să-și aducă schița la o formă acceptabilă, în timp ce restul concurenților aveau deja lucrările finalizate. Astfel, la 18 martie 2024, proiectele ARHISTRAT-DECO și VSBDA SRL erau cele mai slab conturate.

După ce a fost declarat oficial câștigător, Stratu a depus și o cerere pentru extinderea lucrărilor de proiectare. Oare nu merita poporul nostru o clădire originală, funcțională și eficientă din punctul de vedere al raportului preț-calitate? A fost, oare, corect ca juriul să desemneze pe primul loc un proiect plagiat după Biblioteca Universității Economice din Viena, cu numeroase spații ineficiente?”, se întreabă Octavian Căldare.

În ceea ce privește acuzațiile de plagiat legate de noul sediu al TRM, inspirat din modelul Bibliotecii Universității Economice din Viena, o simplă căutare pe Google a imaginii acestei clădiri relevă o anumită asemănare.

Totuși, Ivan Carpov a declarat că această asemănare poate fi verificată doar de către o Comisie specializată.

Contactat pentru o reacție, Vasile Stratu a declarat că faptul că a mers la Viena și a explorat clădirile inovative din oraș nu înseamnă că a copiat designul sediului. El a menționat că a câștigat concursul de la TRM în mod cinstit, iar acuzațiile aduse la adresa sa sunt nefondate.

Reacția TRM

Într-un răspuns pentru Știri.md, conducerea TRM a oferit explicații privind informațiile referitoare la Concursul de soluții pentru proiectarea și construcția noului sediu al furnizorului public național.

În răspunsul transmis, TRM a clarificat mai multe aspecte legate de procedurile concursului.

  • Termenul de depunere al ofertelor - conform procesului-verbal nr. 1 din 04.03.2024, Comisia de jurizare a discutat și aprobat prelungirea termenului de depunere a ofertelor din cauza întârzierilor cauzate de traficul intens și a altor circumstanțe, fiind acceptate lucrările depuse până la ora 17:00;
  • Numărul de oferte - TRM a confirmat că, conform Regulamentului concursului, fiecare concurent poate depune un singur proiect, iar companiile ARHISTRAT-DECO S.R.L. și VSBDA S.R.L. au fost considerate concurenți separați;
  • Anonimatul concurenților: Procesul de ridicare a anonimatului a fost realizat conform Regulamentului, iar identitatea autorilor proiectelor câștigătoare a fost făcută publică doar după semnarea procesului-verbal de jurizare;
  • Înregistrările video - TRM a precizat că înregistrările video ale concursului sunt stocate pentru o perioadă de până la patru luni și nu pot fi puse la dispoziție, întrucât termenul de păstrare a acestora a expirat;
  • Prelungirea termenului de depunere - Comisia de jurizare a decis prelungirea termenului pentru depunerea dosarelor, iar acest lucru nu a afectat niciun concurent;
  • Selecția finaliștilor - la ședința din 06.03.2024 au fost selectate trei lucrări finaliste. Pe 18.03.2024, finaliștii au prezentat personal lucrările în fața Comisiei de jurizare. Proiectul companiei ARHISTRAT-DECO S.R.L. a fost ales drept câștigător în urma evaluării criteriilor de selecție;
  • Suprafața și indicii urbanistici - TRM a subliniat că, la etapa de concurs de idei, suprafața și indicii urbanistici (POT și CUT) nu au fost un criteriu decisiv. Acești parametri vor fi respectați doar la etapa de elaborare a documentației de execuție;
  • Premiul pentru locul trei - conform procesului-verbal nr. 4 din 19.04.2024, oferta depusă de ARH-CLD S.R.L., clasată pe locul trei, a fost eliminată pentru nerespectarea Regulamentului. Premiul de 50.000 de lei pentru locul trei nu a fost acordat;
  • Termenul pentru anunțarea rezultatelor- Comisia de jurizare a stabilit ca anunțarea rezultatelor concursului să aibă loc pe 02.05.2024. Decizia de prelungire a termenului a fost luată pentru a permite suplimentarea materialelor cu informațiile solicitate de membrii Comisiei. TRM a menționat că nu au existat limitări sau îngrădiri ale dreptului de contestare.

Cât va costa construcția noului sediu al TRM?

Deși, în vara anului 2022, Vladimir Țurcanu anunța că noua clădire a televiziunii publice va costa aproximativ 17 milioane de euro, în primăvara anului 2024, când a fost organizat concursul pentru desemnarea companiei arhitecturale care va proiecta sediul, câștigătorul – ARHISTRAT-DECO – a estimat costul la 4,5 milioane de euro.

Totuși, pe data de 19 aprilie 2024, în cadrul unei noi ședințe a juriului, Vasile Stratu, directorul ARHISTRAT-DECO, a declarat că bugetul necesar pentru construcția noului sediu TRM va fi de aproximativ 50 de milioane de euro, sumă care include și costurile pentru „reparații capitale”. Declarația a ridicat semne de întrebare, întrucât membrii juriului nu au explicat exact la ce se referă aceste „reparații”, având în vedere că noua clădire urmează să fie construită de la zero.

Ivan Carpov a explicat că, în această etapă, costurile lucrărilor de construcție a noului sediu nu pot fi estimate cu exactitate. Totuși, el a menționat că acestea sunt similare celor calculate de câștigătorul concursului, cu o marjă de eroare de câteva milioane de euro.


Captură de ecran a procesului-verbal din data de 19 aprilie 2024.

Ulterior, în cadrul unei ședințe a Comisiei de la TRM, Vasile Stratu a menționat o altă sumă, care variază între 25 și 30 de milioane de euro, pentru construcția noului sediu.

De la promisiuni la realitate

La sfârșitul anului 2024, pe data de 12 decembrie, Vladimir Țurcanu scria, din nou, într-o postare pe Facebook că „unul din angajamentele sale publice este ca, în timpul mandatului de șapte ani, să construiască un nou sediu pentru Teleradio-Moldova”.

Șeful TRM menționa că „în câteva luni va fi definitivat proiectul viitorului sediu al TRM, iar în jumătatea a doua a anului 2025 ar urma să fie efectuată procedura de selectare a antreprenorului general care va construi complexul de clădiri în care se va regăsi TRM”.

El a mai scris că acest proces de construcție a TRM a fost anevoios „din cauza procedurilor legale care sunt amănunțite și greoaie”.

„Ne-am fi dorit, bineînțeles, ca acest proces să se deruleze mai repede. Dar trebuie să respectăm procedurile legale, care sunt amănunțite și greoaie. Mai înainte, din cauza războiului, care a introdus urgențe suplimentare pe agenda publică, tratativele mele cu autoritățile au durat mai mult decât m-am așteptat. Suntem însă bucuroși că am reușit să clarificăm până în prezent multe din aspectele tehnice, tehnologice, financiare și de alt gen care ne apropie de ziua în care R. Moldova va avea o instituție publică audiovizuală modernă, capabilă să difuzeze informații și programe calitative către fiecare cetățean. Între timp ne reformăm procedurile interne și ne perfecționăm abilitățile, pregătindu-ne pentru acel moment în care vom lucra în condiții civilizate, trebuind însă să corespundem acelor condiții”, scria Țurcanu pe data de 12 decembrie 2024.

Astfel, la două luni distanță, pe data de 12 februarie 2025, Vladimir Țurcanu a anunțat că „proiectarea viitorului sediu al TRM este finalizată în proporție de 50%”.

„Echipa de arhitecți care se ocupă de această sarcină ne-a prezentat astăzi detalii despre structura de ansamblu a celor două clădiri din complexul preconizat. Prima clădire e de bază, cuprinzând spații administrative și studiouri de dimensiuni medii, cea de-a doua fiind un studio de proporții, polivalent. Urmează proiectarea rețelelor inginerești și clarificarea unor aspecte tehnologice specifice activităților de radio și televiziune. Într-o zi, nu foarte îndepărtată, vom lucra în condiții moderne și civilizate, ca să putem să ne îndeplinim cum se cuvine misiunea publică de informare, educare și de divertisment. Până atunci vom reuși să devenim o instituție de presă de referință în Republica Moldova, care dă tonul în spațiul audiovizual”, a scris Vladimir Țurcanu într-un mesaj publicat la 12 februarie 2025.

Ivan Carpov a explicat că, în 2025, va fi finalizat proiectul noului sediu, după care va fi organizat un concurs pentru alegerea antreprenorului care va executa lucrările. Totuși, el a menționat că, după finalizarea proiectului și alegerea antreprenorului, construcția ar urma să dureze între trei și cinci ani.

Totuși, proiectul pentru noul sediu al TRM, prezentat în februarie, a suferit schimbări radicale față de cel care a câștigat concursul din primăvara anului 2024.

Atât Vasile Stratu, cât și Ivan Carpov au declarat că faptul că proiectul din 2024 și cel din 2025 au suferit schimbări este ceva normal, întrucât totul este la faza de proiectare, iar modificările sunt făcute pentru a oferi o clădire TRM cât mai practică.

Astfel, de la declarațiile din vara lui 2022 privind „construcția noului sediu în 30 de luni”, Vladimir Țurcanu a ajuns în februarie 2025 să spună că doar „proiectarea viitorului sediu al TRM este finalizată în proporție de 50%”. 

De menționat că costurile au crescut de la 17 milioane de euro la câteva zeci de milioane de euro, fără a include echipamentele.

Potrivit lui Corneliu Popovici, membru al Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al TRM, construcția noului sediu, pentru care ar urma să fie alocate zeci de milioane de euro, nu își are rostul, întrucât actuala clădire are mai multe studiouri, împreună cu mii de metri pătrați care nu sunt valorificați.

„De ce este nevoie de construcția unui nou sediu pentru TRM, dacă actualul are spațiu care nu este valorificat? De ce trebuie să cheltuim zeci de milioane de euro pentru construirea unei noi clădiri și alte zeci de milioane de euro pentru echipamente extrem de costisitoare? De ce trebuie să aruncăm bani enormi din bugetul de stat pentru o clădire care nu își are rostul, când ar fi mai rentabil să investim în actualul sediu pentru a-l repara și moderniza?”, se întreabă membrul CSD.

El mai menționează că în cadrul ședințelor CSD abia dacă s-a vorbit despre construcția noului sediu, în special despre banii care au fost alocați pentru organizarea concursului și pentru prezentările acestuia.

„În cadrul ședințelor CSD s-a discutat superficial despre construcția acestui sediu. La întrebările adresate directorului CSD, Arcadie Gherasim, dar și directorului general al TRM, Vladimir Țurcanu, mi s-a răspuns vag, iar uneori nici nu am primit clarificări. Acest lucru ar fi cauzat de faptul că se bate apa în piuă, iar anunțurile precum că vom avea un nou sediu la TRM sunt mai degrabă bombe fumigene, menite să mimeze faptul că se încearcă construcția unui nou sediu.În realitate CRED CĂ acest „mare proiect” nici nu va fi implementat”, a mai spus Corneliu Popovici.

De menționat că mai multe surse din cadrul TRM, inclusiv jurnaliști cu o vastă experiență, dar și persoane cu funcții de conducere, au declarat pentru Știri.md că construirea unui nou sediu pentru TRM nu își are rostul, întrucât actualul sediu dispune de multe spații nefolosite, lăsate de izbeliște.

Totodată, aceștia se întreabă „de ce conducerea face atât de multe reparații, schimbă geamurile și ușile, dacă urmează să fie construit un nou sediu?”.

Știri.md a transmis o solicitare către TRM, iar potrivit conducerii televiziunii publice, construcția noului sediu TRM va dura în timp.

Prin urmare, în scopul asigurării condițiilor optime pentru activitatea TRMîn cadrul instituției se desfășoară doar reparații cosmetice ale birourilor, studiourilor, sistemelor inginereştietc.care se află în stare tehnică deplorabilă”, se arată în reacția TRM.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării