Consolidarea capacităților privind aderarea la UE: Proiectul, votat
Deputații au votat în prima lectură un proiect de lege care are drept scop consolidarea capacităților autorităților publice de implementare a cerințelor pentru aderare la Uniunea Europeană.

Astfel, proiectul prevede instituirea funcțiilor de secretar de stat și de secretar general adjunct al ministerului – oportunitatea instituirii acestei funcții va fi la discreția fiecărui conducător, în funcție de volumul, complexitatea sarcinilor și gradul de implicare a ministerului în procesul de aderare, transmite Știri.md.
De asemenea, potrivit Parlamentului, se propune crearea Cabinetului secretarului general al Guvernului, în vederea exercitării în mod operativ a sarcinilor și atribuțiilor ce îi revin secretarului general al Guvernului. Un alt obiectiv al proiectului constituie fortificarea raporturilor dintre Cabinetul de miniștri și Parlament.
Funcția de secretar general adjunct al ministerului și cea de secretar de stat vor fi instituite odată cu publicarea noii legi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, iar cabinetul secretarului general al Guvernului – la 1 ianuarie 2023.
Autorii proiectului au îndemnat tinerii cu abilități, cu cunoștințe de limbi străine să se alăture eforturilor Guvernului de accelerare a procesului de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.
Potrivit documentului, pentru instituirea inițială a șase unități de secretar general adjunct al ministerului, vor fi alocați din bugetul public aproximativ 1,5 milioane de lei anual (22 de mii de lei/unitate).
Mai târziu, implementarea proiectului ar putea necesita cheltuieli financiare suplimentare din bugetul de stat pentru salarizarea a 13 unități de personal de secretar general adjunct al ministerelor în sumă de circa 3.450.000 de lei anual (22 de mii de lei/unitate), a două poziții de personal din Cabinetul Secretarului general al Guvernului și al unui secretar de stat în sumă totală de aproximativ 600 de mii de lei anual, potrivit notei informative a proiectului.